sluiten
De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers mogelijk niet volledig correct werken.
Installeer de nieuwste versie van Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.
Deel dit artikel:

Huurprijs bepalen bij tijdelijke verhuur

Per 1 juli 2013 mag u bij een te koop staande woning die u wilt verhuren zelf de huurprijs bepalen. Voorheen werd deze prijs vastgesteld door de gemeente. De maximale huurprijs stond vermeld in de benodigde vergunning op basis van de Leegstandwet. Als u wilt weten hoe de berekening destijds tot stand kwam, kunt u dat hieronder lezen.

Bij het bepalen van de maximale huurprijs maakte de gemeente voorheen gebruik van het zogenoemde woningwaarderingsstelsel, ook wel 'puntenstelsel' genoemd. Daarbij kon rekening worden gehouden met eventuele gebreken die in de woning aanwezig waren. De maximale huurprijs was alleen van toepassing als de woning volgens het puntenstelsel minder dan 143 punten had. Tegen de vaststelling van de maximale huurprijs door de gemeente kon niet in beroep worden gegaan.

Bereken maximale huurprijs

U kon met behulp van het puntenstelsel zelf berekenen of u een maximale huurprijs moest hanteren en wat de maximale huurprijs was van uw woning. Deze was vrij eenvoudig te bepalen aan de hand van onder andere de aanwezige voorzieningen in de woning en de verschillende woonoppervlakten.

U kon hiervoor gebruik van een rekenmodule (de Huurprijscheck) van de Huurcommissie, een instelling die valt onder het ministerie van VROM. Voor het gebruik van de rekenmodule was het handig om eerst de checklist in te vullen, zodat u alle gegevens bij de hand had.

Huurcommissie: bereken de maximale huurprijs met de Huurprijscheck

Puntensysteem in schaarstegebieden

Vanaf oktober 2011 wordt een deel van de woningen in schaarstegebieden anders gewaardeerd. In gemeenten met een woningtekort, krijgt een huis meer punten. Daardoor kan voor deze woning een hogere huurprijs worden bepaald. Deze woningen krijgen maximaal 25 extra punten.

Een woning in een schaarstegebied met een WOZ-waarde van € 2.900,- of minder per vierkante meter krijgt 15 punten erbij. Eenzelfde woning in een schaarstegebied met een hogere WOZ-waarde dan € 2.900,- per vierkante meter, krijgt 25 punten extra.

De wijzigingen in het puntensysteem gelden alleen voor zelfstandige woningen zonder geliberaliseerde huur. De zogenoemde huurliberalisatiegrens is voor 2013 vastgesteld op € 681,02 kale huur per maand (2012: € 664,66 per maand). De wijzigingen gelden alleen als een nieuw huurcontract wordt afgesloten. Bij bestaande contracten moet de verhuurder zich houden aan de wettelijk vastgestelde huurverhoging.

Lees meer over het puntensysteem in schaarstegebieden


Alles over: