sluiten
De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers mogelijk niet volledig correct werken.
Installeer de nieuwste versie van Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.
Deel dit artikel:

Geërfd huis vaker strop voor erfgenaam

Geplaatst op 01 mei 2012 , bijgewerkt 01 mei 2012, 15:27

Geërfde huizen kunnen erfgenamen in de financiële problemen brengen. Door de aanhoudende economische crisis worden daarom veel erfenissen door erfgenamen geweigerd of voorwaardelijk geaccepteerd. Dit blijkt uit een onderzoek van de NOS en Netwerk Notarissen.

Vooral geërfde huizen brengen vaker onverwachte schulden met zich mee. Zolang deze woningen niet zijn verkocht, lopen alle kosten zoals de hypotheekrente en -aflossing en de gemeentelijke lasten gewoon door. Zonder uitstel van aangifte en betaling moeten de erfgenamen binnen een jaar na het overlijden van de eigenaar erfbelasting betalen over de WOZ-waarde van het huis, na aftrek van de schulden. Ook als de woning nog steeds te koop staat.

Door de vastgelopen woningmarkt hebben veel erfgenamen moeite een koper te vinden. Op de geërfde woningen rust een gemiddelde hypotheekschuld van € 64.000,-. Erfgenamen zijn daardoor jaarlijks duizenden euro's extra kwijt aan rente.

Geen acceptatieplicht

Erfgenamen zijn niet verplicht een erfenis te accepteren. Zij kunnen een erfenis wel onder voorwaarden aanvaarden, zolang zij zich niet als een erfgenaam hebben gedragen. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij een geërfd huis niet mogen onderhouden, geen rekeningen van de erflater mogen betalen of delen van de inboedel mee naar huis mogen nemen. Doen de erfgenamen dit wel, dan is volgens de wet de erfenis plus bijkomende kosten en eventuele (hypotheek-)schulden geaccepteerd.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil Kamervragen stellen naar aanleiding van het onderzoek. Omtzigt wil weten welke maatregelen de demissionaire regering mogelijk acht om te voorkomen dat erfgenamen in de problemen komen. Zo wil hij de betalingstermijn van de erfbelasting verlengen van maximaal 23 maanden nu naar drie jaar.

Vereniging Eigen Huis raadt erfgenamen aan zich goed bewust te zijn van de financiële consequenties van een erfenis. Ook als de erfenis onder voorwaarden is geaccepteerd, kan deze door op het oog onschuldige handelingen voor de wet zijn geaccepteerd. Goed advies inwinnen bij een notaris is daarom belangrijk.

Deel dit artikel: