sluiten
De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers mogelijk niet volledig correct werken.
Installeer de nieuwste versie van Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.
Deel dit artikel:

Te hoge energierekening door verkeerde gasaansluiting

Geplaatst op 21 jan 2013 , bijgewerkt 18 mrt 2013, 14:45  reacties

Vereniging Eigen Huis is onaangenaam verrast over de uitkomsten van de Energiecheck die zij in november 2012 lanceerde. Van de 50.000 respondenten heeft 6% vrijwel zeker een te grote gasaansluiting en betaalt daarmee onnodig € 150 - € 900 per jaar te veel aan capaciteitstarief. De gedupeerden vallen in alle netregio's.

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is een vast bedrag per aansluiting (gas en elektra) dat netbeheerders rekenen voor de transportkosten van energie. Dit tarief is onafhankelijk van het gasverbruik en wordt vastgesteld aan de hand van de capaciteit van de gasaansluiting in de woning: hoe groter die capaciteit, hoe hoger het tarief.

Het capaciteitstarief voor gas is in 2005 ingevoerd. Sinds die tijd betalen kleinverbruikers een transporttarief voor gas dat grotendeels is gebaseerd op de grootte van de gasaansluiting in hun woning. De honderdduizenden huishoudens die zeer waarschijnlijk een te grote gasaansluiting hebben, hebben hier tot onze grote verbazing nooit een duidelijk signaal over ontvangen.

Misstand herstellen

Vereniging Eigen Huis vindt dat de netbeheerders deze misstand snel moeten herstellen. Zij moeten hierin signaleren, te grote gasaansluitingen kosteloos verkleinen en het te veel in rekening gebrachte terug betalen. De vereniging zal hiervoor aankloppen bij de netbeheerders en ook de politiek op de hoogte brengen.

Brief van Vereniging Eigen Huis aan alle netbeheerders (PDF)

Check uw energieaansluiting

Doe de energiecheck; een test waarmee u kunt achterhalen of uw gasaansluiting past bij uw woonsituatie én of u niet te veel betaalt. Heeft u waarschijnlijk een te grote gasaansluiting? Dan kunt u met behulp van onze modelbrief uw netbeheerder hier op attent maken en verzoeken om te controleren of een kleinere aansluiting mogelijk is. Heeft u een te grote gasmeter in huis en heeft u om een kleinere gevraagd? De vereniging hoort graag uw ervaring met uw netbeheerder; ook als deze positief is.

Energiecheck
Modelbrief voor consument aan netbeheerder (Word)
Toelichting modelbrief (PDF)
Naar het Meldpunt  netbeheerders en te grote gasmeters

Uitzending Tros Radar

480x270-thumbnail-tros-radar-gasaansluiting

Tros Radar besteedde 21 januari 2013 aandacht aan te grote gasmeters. Want waarom betalen consumenten voor de grootte van hun gasaansluiting? Samen met Vereniging Eigen Huis stelde Tros Radar deze kwestie aan de kaak bij netbeheerders. Bekijk de uitzending

Deel dit artikel: