sluiten
De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers mogelijk niet volledig correct werken.
Installeer de nieuwste versie van Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.
Groene stroom
Deel dit artikel:

Groene stroom

Stroom is duurzaam, of groen, als het wordt opgewekt via zon, wind, biomassa en water. Duurzame bronnen helpen klimaatverandering te voorkomen.

Windenergie: Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De energie wordt met windturbines opgewekt.

Zonne-energie: Zonnepanelen leveren elektriciteit die u zelf verbruikt. Zodra er licht op een zonnepaneel valt, produceert het stroom.

Biomassa: Biomassa (hout, dood plantenmateriaal en mest) is in Nederland ''een van de belangrijkste bronnen van groene stroom. De (natte) materialen worden vergist en het gas dat ontstaat wordt verbrand. Daaruit wordt elektriciteit en warmte opgewekt.

Energie uit water: Waterkrachtcentrales zijn verantwoordelijk voor de productie van energie uit water. In Nederland speelt waterkracht een kleine rol in de energievoorziening.

Gerelateerde nieuwsberichten
'Bouw geen windturbines bij onvoldoende draagvlak' (maart 2015)
Wind belangrijkste bron groene stroom (februari 2015)
Zeven spelregels windturbines (januari 2015)
172 windmolens vervangen om subsidie (november 2014)
Sterrensysteem voor omwonenden windpark (september 2014)
Subsidie tegen geluidsoverlast windmolens (augustus 2014)
Belastingdienst streng voor eigenaren van zonnepanelen (juli 2014)
Elf nieuwe windparken op land (april 2014)

Vijf aandachtspunten

 1. Hoe kom ik erachter welke stroom ik krijg?
  Van uw energieleverancier krijgt u jaarlijks na 1 mei informatie over de herkomst van de stroom die u het afgelopen jaar hebt afgenomen.
 2. Welke energieleverancier is het groenst?
  Dat onderzochten de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur en Milieu en Hivos.
 3. Waar komt groene stroom vandaan?
  Nederlandse energiebedrijven produceren niet genoeg groene stroom om in de behoefte eraan te voorzien, daarom kopen energieleveranciers kopen groencertificaten (garantie van oorsprong) van bijvoorbeeld Noorwegen. Eén certificaat is goed voor 1.000 kWh elektriciteit en garandeert dat die hoeveelheid stroom in dat land duurzaam is opgewekt. Maar de certificaten hebben niets te maken met de fysieke stroom die uit het stopcontact komt. De stroom die bij de garantie van oorsprong hoort, is in Nederland niet terug te vinden op het elekriciteitsnetwerk. Als een leverancier Noorse certificaten koopt, krijgt de klant niet noodzakelijkerwijs ook Noorse stroom.
 4. Is groene stroom duurder dan grijze?
  Vaak is groene stroom net zo duur als grijze.
 5. Is de stroom van de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis groen?
  Ja, maar de ene keer biedt Vereniging Eigen Huis via garanties van oorsprong 'vergroende' stroom aan en de andere keer is het groene stroom die in Nederland wordt opgewekt. Dat is afhankelijk van het aanbod op de energiemarkt. De vereniging streeft naar een zo groen mogelijk aanbieding.

Garantie van oorsprong

Leveranciers van groene stroom moeten een garantie van oorsprong (gvo) kunnen overleggen. Eén gvo is goed voor 1.000 kWh elektriciteit en garandeert dat die hoeveelheid stroom in dat land duurzaam is opgewekt. Groencertificaten leiden niet altijd tot meer duurzame bronnen, wat wel de bedoeling is. Noorwegen heeft bijvoorbeeld een overschot aan gvo's.

Stroometiket

Aan het stroometiket kunt u zien uit welke bronnen de energie van uw leverancier is samengesteld. Met het etiket kunt u de samenstelling van uw stroom op het gebied van duurzaamheid vergelijken met de stroom van andere energiebedrijven. Bekijk uw stroometiket op de website van uw energieleverancier, of lees meer over het etiket op de website van Consuwijzer.

Gerelateerde artikelen
Een papiertje maakt van grijs nog geen groen (PDF)
Klopt de kleur van uw stroom? (PDF)

123 zonne-energie

Zelf zonne-energie opwekken is zo geregeld met 123 zonne-energie van Vereniging Eigen Huis. Zonnestroomspecialisten van de vereniging selecteerden de beste zonnepanelen en leveranciers. Als u meedoet, krijgt u persoonlijk en eerlijk advies en u bent verzekerd van een vakkundige installatie. Zowel leden als niet-leden van de vereniging kunnen meedoen.


Groene stroom niet altijd groen

Wie een contract afsluit voor groene stroom, kan bedrogen uitkomen: niet altijd leidt dat tot een duurzamere energieproductie.

Lees het artikel

Collectieve Inkoop Energie

100x91_cie7Doe vrijblijvend mee met de Collectieve Inkoop Energie. U bespaart op uw energierekening, wij zien toe op een veilige overstap.

Vrijblijvend inschrijven