sluiten
De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers mogelijk niet volledig correct werken.
Installeer de nieuwste versie van Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.
Groene stroom
Deel dit artikel:

Groene stroom

Stroom is duurzaam, of groen, als het wordt opgewekt via zon, wind, biomassa en water. Duurzame bronnen helpen klimaatverandering te voorkomen.

Windenergie: Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De energie wordt met windturbines opgewekt. In 2020 moet 14% van de Nederlandse energieproductie duurzaam zijn. Windenergie op land en windenergie op zee leveren beide een belangrijke bijdrage om dat doel te bereiken.

Zonne-energie: Zonnepanelen leveren elektriciteit die u zelf verbruikt. Zodra er licht op een zonnepaneel valt, produceert het stroom. De terugverdientijd van een zonnepaneel hangt af van de aanschaf- en elektriciteitsprijs.

Biomassa: Biomassa (hout, dood plantenmateriaal en mest) is in Nederland ''een van de belangrijkste bronnen van groene stroom. De (natte) materialen worden vergist en het gas dat ontstaat wordt verbrand. Daaruit wordt elektriciteit en warmte opgewekt.

Energie uit water: Waterkrachtcentrales zijn verantwoordelijk voor de productie van energie uit water. In Nederland speelt waterkracht een kleine rol in de energievoorziening.

Meer informatie

Lees meer over 123zonne-energie
Lees meer over Stukje Windmolen

Stroometiket

Aan het stroometiket kunt u zien uit welke bronnen de energie van uw leverancier is samengesteld. Met het etiket kunt u de samenstelling van uw stroom op het gebied van duurzaamheid vergelijken met de stroom van andere energiebedrijven. Bekijk uw stroometiket op de website van uw energieleverancier, of lees meer over het etiket op de website van Consuwijzer.

Garantie van oorsprong

Leveranciers van groene stroom moeten een garantie van oorsprong kunnen overleggen. Deze internationale garantie bewijst dat de energieleverancier duurzame stroom levert.

Lees ook:

Een papiertje maakt van grijs nog geen groen (PDF)
Groene stroom is niet groen 

123zonne-energie

Met 123zonne-energie wordt zelf energie opwekken makkelijker dan ooit. Vereniging Eigen Huis bundelt de inkoopkracht om een concurrerend tarief te realiseren voor zonne-energiesystemen (zonnepanelen, omvormer en monitoring systeem). Zowel leden als niet-leden van de vereniging kunnen meedoen.


Groene stroom niet altijd groen

Wie een contract afsluit voor groene stroom, kan bedrogen uitkomen: niet altijd leidt dat tot een duurzamere energieproductie.

Lees het artikel

Collectieve Inkoop Energie

100x91_cie7Doe vrijblijvend mee met de Collectieve Inkoop Energie. U bespaart op uw energierekening, wij zien toe op een veilige overstap.

Vrijblijvend inschrijven