sluiten
Let op! De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers niet volledig correct werken.
Upgrade Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome.
sluiten
Vereniging Eigen Huis maakt gebruik van cookies - Meer informatie.
Energielabel voor woningen
Deel dit artikel:

Energielabel voor woningen

Huiseigenaren krijgen vanaf 2015 een basis energielabel, dat is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype.

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Het energielabel, dat in 2008 werd ingevoerd om energiebesparend gedrag te bevorderen, wordt door een nieuw label vervangen. 

De meest energiezuinige woningen krijgen energielabel A+++. Energielabel G staat voor de minst energiezuinige woningen. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Aanvragen en registreren

In 2015 krijgen huiseigenaren een brief met een indicatie van het energielabel voor hun woning. Huiseigenaren die hun huis willen verkopen, moeten dat label voor de verkoop online aanpassen naar de huidige situatie. Vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Als een erkend deskundige de aanvraag heeft goedgekeurd, wordt het label in een online database geregistreerd. Dit kost ongeveer € 20. Op dat moment heeft de verkoper aan zijn verplichtingen voldaan.

Huiseigenaren die bij de verkoop van hun woning niet kunnen aantonen dat het label is geregistreerd, krijgen een boete van ongeveer € 200. Mensen die in de afgelopen jaren een energielabel hebben aangevraagd, hoeven geen nieuwe aan te vragen. De huidige zijn tien jaar geldig.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Bij de ontwikkeling van het nieuwe energielabel is Vereniging Eigen Huis nauw betrokken. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: 'We zijn blij dat het energielabel in 2015 conform onze insteek wordt ingevoerd. In eerdere plannen mocht een huis niet worden verkocht, als de eigenaar geen energielabel kon overleggen. Die buitensporige sanctie is door onze lobby gelukkig van de baan. Ook wordt het veel gemakkelijker en goedkoper om een energielabel aan te vragen. Dat zijn drie punten waarop de vereniging lange tijd heeft aangedrongen. Het energielabel is op deze manier eindelijk consumentvriendelijk en draagt daardoor laagdrempelig bij aan energiebewustwording.'

Meer informatie
Tweede Kamer akkoord met nieuw energielabel (juli 2014)
'Het energielabel wordt stukken beter' > Eigen Huis Magazine (juni 2014) (PDF)
Goedkoop en eenvoudig energielabel (mei 2013)
Brief VEH aan Tweede Kamer n.a.v. voorstel minister Blok (mei 2013) (PDF)


Hoeveel zon past er op uw dak?

120x120_123zonne-energieOntdek met onze handige dakcheck of én hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, wat dat kost en wat het oplevert.