sluiten
Let op! De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers niet volledig correct werken.
Upgrade Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome.
sluiten
Vereniging Eigen Huis maakt gebruik van cookies - Meer informatie.
Energielabel voor woningen
Deel dit artikel:

Energielabel voor woningen

Huiseigenaren krijgen vanaf 2015 een indicatief energielabel in de bus. Dit indicatieve label is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype.

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Het energielabel, dat in 2008 in de hele Europese Unie werd ingevoerd om energiebesparend gedrag te bevorderen, wordt door een nieuwe systematiek vervangen. Elke woningeigenaar die nog niet in het bezit is van een energielabel krijgt begin 2015 een voorlopig indicatief energielabel toegestuurd.

Het indicatieve energielabel is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar en het woningtype. Deze gegevens zijn onder andere afkomstig van het Kadaster. Het indicatieve label is dus een schatting van de labelklasse van de woning. Het definitieve label kan hiervan afwijken.

De meest energiezuinige woningen krijgen energielabel A+++. Energielabel G staat voor de minst energiezuinige woningen. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Aanvragen en registreren

Huiseigenaren die hun huis willen verkopen, moeten het indicatieve energielabel voor de verkoop online aanpassen naar de huidige situatie. Vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Huiseigenaren loggen daarvoor met hun DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl (online vanaf 1 januari) en passen daar hun woninggegevens aan. Soms wordt er om digitaal bewijs gevraagd, zoals een bouwtechnisch rapport, factuur of foto. Als een erkend deskundige - een makelaar, energieadviseur of bouwtechnicus - de aanvraag heeft goedgekeurd, wordt het label in een online database geregistreerd. Deze deskundigen mogen zelf hun administratiekosten bepalen, maar naar verwachting kost de aanvraag enkele tientjes.

Huiseigenaren die bij verkoop van hun woning niet kunnen aantonen dat het energielabel is geregistreerd, riskeren een boete van maximaal € 400. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet hierop toe. Mensen die in de afgelopen jaren een energielabel hebben aangevraagd, hoeven geen nieuwe aan te vragen. De huidige zijn tien jaar geldig.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

VEH pleit er sinds 2011 voor dat de ingewikkelde,  dure labelsystematiek moet plaatsmaken voor een eenvoudige variant. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: 'We zijn blij dat deze variant er gekomen is. De systematiek die in eerste instantie was ontwikkeld, schoot zijn doel van bewustwording voorbij  Deze was vooral ontwikkeld vanuit het perspectief van labeladviseurs. Er moesten wel 150 parameters worden ingevoerd bij het opnemen van een woning. Goede business voor de labelaars, duur voor de consument. En als je het label bij verkoop niet over kon leggen, wilde voormalig minister Donner ook nog eens de overdracht van de woning blokkeren. Die buitensporige sanctie is door onze lobby gelukkig van de baan. Ook wordt het veel gemakkelijker en goedkoper om een energielabel aan te vragen. Dat zijn drie punten waarop de vereniging lange tijd heeft aangedrongen.

Het heeft de vereniging veel pijn en moeite gekost. Maar we hebben politiek en overheid weten te overtuigen dat een veel eenvoudiger systematiek mogelijk is. Nu koop je digitaal bij verkoop van je woning een energielabel voor ongeveer twee tientjes. Als de oude systematiek doorgang had gevonden, moesten we nu 200 euro voor een label betalen. 

Meer informatie
Tweede Kamer akkoord met nieuw energielabel (juli 2014)
'Het energielabel wordt stukken beter' > Eigen Huis Magazine (juni 2014) (PDF)
Goedkoop en eenvoudig energielabel (mei 2013)
Brief VEH aan Tweede Kamer n.a.v. voorstel minister Blok (mei 2013) (PDF)


Wat leveren zonnepanelen op?

120x120_123zonne-energieOntdek met onze handige dakcheck of én hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, wat dat kost en wat het oplevert.