sluiten
Let op! De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers niet volledig correct werken.
Upgrade Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome.
sluiten
Vereniging Eigen Huis maakt gebruik van cookies - Meer informatie.
Energielabel voor woningen

Energielabel voor woningen

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Het is vergelijkbaar met de energielabels voor apparaten, zoals koelkasten en wasmachines. Op het energielabel vindt u informatie over:  

  • Isolatiewaarde
    Van dak, gevel, muren, ramen en vloeren. Wanneer deze voldoende is, wordt op dit specifieke deel geen aanbeveling tot verbetering gedaan.
  • Energieverbruik
    Van de installaties voor verwarming, ventilatie en warm water. Er wordt een standaardverbruik berekend op basis van de opnamegegevens van de woning.
  • Aanbevelingen
    Hoe kunt u uw woning energiezuiniger maken? Dit zijn standaardadviezen. Er is niet getoetst of de aanbevelingen ook mogelijk zijn in de woning.

De meest energiezuinige woningen krijgen energielabel A+++. Energielabel G staat voor de minst energiezuinige woningen. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Energiezuinig huis is meer waard

Als uw woning een energielabel A, B of C heeft, kunt u bij verkoop een hogere prijs vragen dan wanneer uw huis energielabel D of hoger heeft. Met een energielabel A, B of C is uw woning meer waard dan vergelijkbare huizen die minder energiezuinig zijn. Het verschil kan oplopen tot soms wel 30% van de verkoopprijs.

Actualiteit en energielabel

In het Nationaal Energieakkoord is afgesproken dat er in 2014 en 2015 een indicatief energielabel komt voor alle woningbezitters en (ver)huurders die nog geen label hebben. Bij verkoop van de woning kunnen bewoners het label, voor het transactiemoment, zelf online actualiseren en accorderen. Half mei 2013 stelde minister Blok (Wonen) al een dergelijk plan voor aan de Tweede Kamer.

De partijen achter Nationaal Energieakkoord streven naar forse energiebesparing. Tot 2020 moeten daarom onder andere 300.000 bestaande woningen en andere gebouwen per jaar minimaal twee labelstappen maken. Van label C naar label A, bijvoorbeeld. 

Meer informatie

Antwoorden op veelgestelde vragen over het energielabel
Dossier van Vereniging Eigen Huis over het Nationaal Energieakkoord
Passage over het energielabel in het Nationaal Energieakkoord (pagina 17)
Goedkoop en eenvoudig energielabel (mei 2013)
Brief VEH aan Tweede Kamer n.a.v. voorstel minister Blok (mei 2013) (PDF)
Energielabel onder vuur (november 2012)
Sanctie energielabel voorlopig van de baan (november 2012)


Deel dit artikel:

Uw eigen huis stap voor stap