sluiten
Let op! De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers niet volledig correct werken.
Upgrade Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome.
sluiten
Vereniging Eigen Huis maakt gebruik van cookies - Meer informatie.
Deel dit artikel:

Hypotheek aflossen

Extra aflossen op uw hypotheek heeft voor- en nadelen. En meestal stelt de geldverstrekker een aantal voorwaarden. Of aflossen in uw specifieke geval aantrekkelijk is, kunt u uitrekenen met onze rekenhulp.

Voordelen extra aflossen

 • Lagere maandlasten
  Aflossen op uw hypotheek zorgt voor lagere maandlasten. Bij een lagere hypotheekschuld betaalt u namelijk maandelijks minder rente.
 • Restschuld beperken
  Veel huizen staan momenteel ‘onder water’. Dat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Bij verkoop van de woning blijft er dan een restschuld over, waardoor het lastiger wordt om te verhuizen. Die beperking vervalt als u voldoende heeft afgelost.
 • Fiscaal aantrekkelijk
  Extra aflossen kan ook fiscaal aantrekkelijk zijn, vooral als de spaarrente laag en de hypotheekrente relatief hoog is. Als u besluit extra af te lossen, is het verstandig om dat voor 1 januari te doen. Hoe lager uw spaarsaldo dan is, hoe minder belasting u betaalt.

Nadelen extra aflossen

 • Financiële buffer
  Een belangrijk nadeel van extra aflossen is dat dit bedrag daarna niet meer vrij te besteden is. Zorg dat u ook ná de extra aflossing nog een financiële buffer houdt, voor tegenvallers als inkomstendaling of een kapotte wasmachine.
 • Minder hypotheekrenteaftrek
  Na aflossing op uw hypotheek krijgt u minder hypotheekrenteaftrek. Uw netto maandlasten dalen dus minder dan uw bruto maandlasten.
 • Bijleenregeling 
  Door extra af te lossen, vergroot u mogelijk de overwaarde op uw woning. Koopt u na verkoop binnen drie jaar een andere woning, dan verlangt de Belastingdienst dat u die overwaarde besteedt aan aankoop of verbetering van die nieuwe woning. Dit principe heet de bijleenregeling. Zie ook onze pdf Extra aflossen of niet? › 
 • (Bank)spaarhypotheek minder geschikt
  De (bank)spaarhypotheek is minder geschikt voor extra aflossen dan andere hypotheekvormen. U kunt bij een (bank)spaarhypotheek wel extra storten in de polis of op de bankrekening, maar het eindkapitaal mag niet hoger worden en de looptijd van de polis mag niet worden verlengd. Raadpleeg uw adviseur, om vast te stellen of aflossen in uw geval verstandig is. 

Voorwaarden boetevrij aflossen

Elk jaar mag u een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Vaak is dit 10 % van de oorspronkelijke hoofdsom of het oorspronkelijke leningdeel. Maar er zijn ook geldverstrekkers die 15 of 20 % toestaan. Het percentage geldt voor elk afzonderlijk kalenderjaar. De geldverstrekker kan eisen dat u een extra aflossing vooraf aankondigt. Dat moet dan meestal een maand van tevoren. Mogelijk hanteert uw geldverstrekker een minimumbedrag voor boetevrije aflossing. Dat minimumbedrag kan oplopen tot € 2.000.

In uw hypotheekvoorwaarden en de hypotheekakte kunt u hier meer informatie over vinden. Neem daarnaast ook contact op met uw adviseur of geldverstrekker. Zij kunnen exact aangeven op welke wijze u kunt aflossen op uw lening.

Boeterente

Lost u meer af dan volgens uw voorwaarden boetevrij is toegestaan, dan kunt u te maken krijgen met een boete. Dit is meestal alleen het geval als de rente nu lager is dan uw contractrente. Heeft u een standaard hypotheek zonder uitgeklede voorwaarden, dan kunt u vrijwel altijd boetevrij aflossen aan het einde van uw rentevastperiode, bij verkoop van de woning, bij overlijden en als de huidige rente hoger is dan uw contractrente.

Lost u uw volledige hypotheek af, dan brengt de geldverstrekker mogelijk administratiekosten in rekening. Laat u uw hypotheek doorhalen (royeren) uit het hypotheekregister bij het Kadaster, dan betaalt u daarnaast notariskosten.

Actueel: schenkingsvrijstelling

De overheid stimuleert extra aflossen, met een tijdelijke verruiming van de vrijstelling van de schenkbelasting (van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015).

De vrijstelling voor schenkbelasting is tijdelijk verhoogd van € 51.407 naar honderdduizend euro, mits dit wordt gebruikt voor de eigen woning of aflossing van de hypotheek. De vrijstelling geldt nu niet meer alleen voor schenkingen van ouders aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Dit betekent dat iedereen van een familielid of van een derde een schenking van maximaal honderdduizend euro vrij van schenkbelasting mag ontvangen.

Schenking en boeterente

Verschillende geldverstrekkers zijn inmiddels bereid om gedurende deze periode in het geval van een schenking geen boeterente te berekenen. Bij een aantal geldverstrekkers kan zelfs uit eigen middelen boetevrij worden afgelost, als de hypotheek hoger is dan de actuele WOZ-waarde van de woning. Neem vooraf contact op met uw geldverstrekker. En informeer naar de voorwaarden en spelregels.

Geldverstrekkers die boetevrij aflossen bij schenking toestaan

Rekenhulp extra aflossen

Is extra aflossen op de hypotheek in uw geval verstandig? Gebruik onze rekenhulp om uw jaarlijkse besparing te berekenen.

Meer informatie

Extra aflossen of niet (pdf)
Wet Hillen (pdf)
Bijleenregeling (pdf)


Online seminar Extra aflossen op uw hypotheek?

Online seminar

Wilt u weten of het interessant is om extra af te lossen op uw hypotheek? Bekijk dan onze online seminar 'Extra aflossen op uw hypotheek?'. 

 Terugkijken

Extra aflossen op uw hypotheek?

Bekijk met onze rekenhulp of aflossen op uw hypotheek voor u aantrekkelijk is.

Naar de rekenhulp