sluiten
De website van Vereniging Eigen Huis kan op oudere browsers mogelijk niet volledig correct werken.
Installeer de nieuwste versie van Internet Explorer of gebruik een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.
Verborgen gebreken

Verborgen gebreken

Deel dit artikel:

Verborgen gebreken

Stel, u koopt een bestaand huis. Na de overdracht komt er een (ernstig) gebrek aan het licht. Hieronder leest u wanneer er sprake is van een verborgen gebrek en u de verkoper hierop aan kunt spreken. Is er bij u sprake van een verborgen gebrek, ga dan naar het stappenplan van Vereniging Eigen Huis.

100-91_huis-zonder-dak.jpgWie een bestaande woning koopt, koopt de woning in de staat waarin die zich op dat moment bevindt. Dat wil zeggen: inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. U heeft als koper dan ook een onderzoeksplicht; u moet er voor zorgen dat u de staat van de woning zo goed mogelijk kent. Merkt u na de overdracht een gebrek aan de woning? Dan komt dat in principe voor uw rekening als nieuwe eigenaar. Soms is de verkoper echter aansprakelijk.

In twee gevallen kan er sprake zijn van een verborgen gebrek en kunt u de verkoper aansprakelijk stellen:

Een gebrek is ernstig wanneer het normaal gebruik van de woning in de weg staat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een rotte dakconstructie. De verkoper is dan aansprakelijk, ongeacht hij van het gebrek wist of niet. Voorwaarden zijn dat het gebrek al voor de overdracht bestond en dat het niet zichtbaar was voor u als koper tijdens de bezichtigingen (in verband met uw onderzoeksplicht).