Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nieuwe erfpachtvoorwaarden lossen niks op

Geplaatst op 14 aug 2014 , bijgewerkt 14 aug 2014, 09:00

De gemeente Amsterdam werkt aan nieuwe erfpachtvoorwaarden, omdat het huidige stelsel complex, onduidelijk en risicovol is. Aan het einde van een tijdvak maakt de canon vaak een enorme sprong omhoog. De canonherziening leidt dan tot een grote stijging van de woonlasten, wat steeds meer woningbezitters in financiële problemen brengt.

Wat gaat er veranderen?

In het voorstel van de gemeente verandert de canon door indexering met de inflatie, tot het volgende moment dat de woning wordt verkocht. De canon wordt herzien als de woning overgaat naar een nieuwe eigenaar. De gemeente stelt dat de canon op die manier geleidelijker stijgt en beter aansluit bij de actuele waarde van de grond.

Wat is het probleem?

Het is waar dat de stijging geleidelijker is. En daardoor valt het misschien niet meteen op, maar de maatregel leidt ook tot een veel grotere stijging. Het komt erop neer dat de canon dan over een periode van vijftig jaar genomen tientallen procenten hoger zou uitvallen dan nu het geval is.

Standpunt van Vereniging Eigen Huis

Het erfpachtstelsel is gebaseerd op de gedachte dat de waardestijging van de grond ten goede moet komen aan de gemeenschap. Maar de waardestijging juist vaak te danken aan het onderhoud en de investeringen van de eigenaar van het gebouw. Vereniging Eigen Huis ziet geen reden waarom die eigenaar daar dan ook nog eens extra voor zou moeten betalen.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Wij pleiten voor een stelsel waarbij huiseigenaren de erfpacht eeuwig kunnen afkopen, ook bij lopende contracten. De waarde van de grond zou dan bepaald kunnen worden op basis van een percentage van de WOZ-waarde. Huizenbezitters die erfpacht tegen de volle grondprijs hebben afgekocht voor vijftig jaar, zouden gecompenseerd moeten worden verdienen compensatie, aldus de vereniging.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijft van zaken die huiseigenaren raken?
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer lezen over erfpacht

Huizen met particuliere erfpacht onverkoopbaar
Meer rechtszaken om erfpacht
Dossier: Particuliere erfpacht
De kamervragen van Barbara Visser (VVD) aan minister Stef Blok

Bekijk ook:

Een verhelderend gesprek over erfpacht op woningmarkt TV


(klik op het plaatje)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.