Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Scheiden: hoe beperkt u de schade?

Geplaatst op 31 dec 1969 , bijgewerkt 31 dec 1969, 23:00

Scheiden is duur, al was het alleen maar omdat de woonlasten verdubbelen. Maar een scheiding die niet in goede harmonie verloopt, is pas écht een gro...

Scheiden is duur, al was het alleen maar omdat de woonlasten verdubbelen. Maar een scheiding die niet in goede harmonie verloopt, is pas écht een grote kostenpost. Houd dus het hoofd koel, is het overkoepelend advies. Acht tips om de financiële schade van zo’n vechtscheiding te beperken:

1) Ga bij een scheiding snel met de bank praten. Bespreek dan vooral de gevolgen voor de hypotheek. Zie ook het nieuwsbericht 'Soepel maatwerk nodig bij echtscheiding' ›

2) Leg gemaakte afspraken over de hypotheek en dergelijke vast in een echtscheidingsconvenant. Zo’n convenant is niet verplicht, maar geeft beide partijen houvast.

3) Soms biedt de bank (tegen betaling) de hulp van een scheidingsexpert aan, voor de financiële afwikkeling. ABN AMRO is daar bijvoorbeeld per 1 oktober 2013 mee gestart.

4) Blijf intussen zo lang mogelijk de hypotheek betalen. Zo voorkomt u registratie bij het Bureau Krediet Registratie en gedwongen verkoop van de woning.

5) Neem één advocaat of mediator bij de scheiding. Twee advocaten zorgen voor hogere
advocaatkosten en meer touwtrekken.

6) Mogelijk is taxatie nodig, omdat u de echtelijke woning gaat verkopen. Voorkom dan gekibbel over de taxatiewaarde, door de taxateur vooraf te vragen om validatie van het Nederlands Woning Waarde Instituut. Deze goedkeuring kost ongeveer dertig euro. Meer info over NWWI.

7) Is er onenigheid over de verdeling van de hypotheeklasten van de echtelijke woning? Vraag de rechter dan, in afwachting van de formele scheiding, om alvast een voorlopige voorziening uit te spreken.

8) Zo lang er nog een fiscaal partnerschap is, moeten partners elkaar inzicht geven in hun financiële administratie. Blijf dat ook in de scheidingsperiode doen. Te late belastingaangiftes leiden namelijk tot boetes, die kunnen oplopen tot maximaal vijfduizend euro per persoon.

Meer informatie

Wilt u uitgebreid lezen wat er allemaal komt kijken bij een scheiding en de eigen woning? Bestel de webpublicatie Uit elkaar en een eigen huis (pdf) ›

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.