Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

TNO: ‘Purvloerisolatie is veilig’

Geplaatst op 02 sep 2008 , bijgewerkt 02 sep 2008, 14:06

Vloerisolatie met purschuim kan veilig worden toegepast. Onderzoeken die door TNO zijn uitgevoerd tonen in elk geval niet aan dat er een mogelijk verb...

Vloerisolatie met purschuim kan veilig worden toegepast. Onderzoeken die door TNO zijn uitgevoerd tonen in elk geval niet aan dat er een mogelijk verband is tussen het aanbrengen ervan en eventuele gezondheidsklachten.


Het TNO-onderzoek heeft in opdracht van energiebedrijf Nuon in zeventien huizen plaatsgevonden waar bewoners kampten met gezondheidsklachten nadat hun kruipruimte met pur was na-geïsoleerd. Ze kregen destijds last van geïrriteerde ogen, hoofdpijn, huidirritatie, benauwdheid en duizeligheid. In de huizen werden stoffen gemeten die uit pur afkomstig waren, maar van de meeste stoffen was de concentratie volgens TNO zo laag dat ze niet gevaarlijk waren. TNO heeft ook stoffen gevonden die, in de gemeten concentraties, mogelijk wél tot overgevoeligheidsreacties kunnen leiden. Maar, zegt TNO, er zijn maar heel weinig mensen die daar last van krijgen. Bestaande klachten worden overigens zorgvuldig door Nuon afgehandeld.

Regels

Het is wel noodzakelijk dat de purvloerisolatie op de juiste manier en volgens de regels wordt aangebracht, stelt TNO. Voor het isoleren van de kruipruimte in bestaande woningen wordt pur op locatie gemengd en daarbij komen gassen vrij. De regels voor het aanbrengen waren al streng. Maar om ieder risico te minimaliseren heeft de pur-industrie nu uit voorzorg aanvullende maatregelen getroffen waarmee de veiligheid en juiste toepassing van gespoten purschuim in kruipruimtes verder wordt bevorderd. Voorbeelden hiervan zijn extra trainingen voor gecertificeerde bedrijven en verbeterde communicatie met bewoners. Het werken met gecertificeerde bedrijven wordt aanbevolen, omdat die regelmatig worden gecontroleerd door een onafhankelijke certificatie-instelling. 

Chemische reactie

Pur is een isolerend materiaal dat in veel vormen en toepassingen in de woningbouw wordt gebruikt. Purschuim ontstaat door een chemische reactie van de twee componenten polyol en isocyanaat. Deze vloeibare materialen reageren wanneer ze bij elkaar worden gebracht en schuimen op. Door de materiaaleigenschappen heeft purschuim een goede isolatiewaarde, blijft het vormvast en heeft het een sterke hechting. Daarnaast is het waterafstotend en voorkomt het rot en schimmelvorming.

Lees de aandachtspunten over purschuim

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers