Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eigen Huis: Bouwleges moeten aan banden

Geplaatst op 20 aug 2009 , bijgewerkt 20 aug 2009, 22:00

Vereniging Eigen Huis vindt dat er een maximum moet komen voor de aanvraagkosten van een bouwvergunning. Ook wil de vereniging dat de enorme verschil...

Vereniging Eigen Huis vindt dat er een maximum moet komen voor de aanvraagkosten van een bouwvergunning. Ook wil de vereniging dat de enorme verschillen tussen gemeenten worden teruggedrongen. Onderzoek van de vereniging toont aan dat de bouwleges in de duurste gemeente 18 maal zo hoog zijn als in de goedkoopste gemeente.

Door de bezuinigingen waar de gemeenten de komende jaren voor staan, dreigt daarnaast het gevaar van forse tariefsverhogingen. Volgens Vereniging Eigen Huis betekent dat een extra domper op allerhande bouwactiviteiten die op dit moment al nauwelijks van de grond komen.

Vereniging Eigen Huis signaleert onder haar leden veel onbegrip en weerstand tegen de enorme verschillen in bouwleges. Het kabinet heeft de gemeenten tot en met dit jaar de tijd gegeven om hieraan een einde te maken. Het is daarom tijd dat het kabinet nu ingrijpt, vindt de vereniging.

Toevoeging 26-08-2009:
In een reactie op het onderzoek van Vereniging Eigen Huis hebben enkele parlementariërs hun ongenoegen geuit over de grote verschillen tussen gemeenten. PvdA-kamerlid Heijnen wil bijvoorbeeld dat de kosten een bepaald percentage van de bouwsom gaan bedragen.
  PvdA wil nieuw kostensysteem bouwleges (bericht AD.nl, 22-08-2009) [...]

Ook in een artikel in De Telegraaf van 22 augustus 2009 gaf Heijnen aan een eind te willen maken aan de 'niet uit te leggen' bizarre verschillen tussen de bouwleges die gemeenten vragen.

Een woordvoerder van staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken laat in genoemd artikel weten: "We hebben gemeenten gevraagd de prijzen van de leges niet te laten stijgen". Ook wordt de opbouw van de kosten transparanter. De leges mogen maximaal de kosten bedragen die de ambtenaren ervoor moeten maken.

VVD-Kamerlid Van der Burg legde de zwartepiet bij minister Cramer (Milieu). Haar Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning loopt zo veel vertraging op, dat ook een onderdeel over eenvoudiger bouwleges maar niet in werking treedt.

CDA-Kamerlid Koopmans vreest dat sommige gemeenten hun prijzen straks nog verder opschroeven. "Door de crisis daalt het aantal mensen dat aan hun huis klust. Dat betekent minder inkomsten voor de gemeenten. Maar dat mogen ze natuurlijk niet goedmaken door opnieuw de leges te verhogen." (Bron: De Telegraaf 22-08-2009)

Meer informatie

  Eigen Huis: Bouwleges moeten aan banden (uitgebreide versie) [...]
  Veelgestelde vragen over bouwleges [...]
  Landelijk overzicht per provincie [...]
  Landelijk Overzicht alle gemeenten (PDF) [...]
  Top 10 grootste stijgingen [...]
  Top 10 grootste dalingen [...]
  Top 10 duurste gemeenten [...]
  Top 10 goedkoopste gemeenten [...]
  Top 10 Amsterdamse stadsdelen [....]
  Veelgestelde vragen over bouwleges [...]
  Bereken uw bouwleges op bouwleges.nl [...]
  Adviesbureau Bouwleges.nl [...]

Bron: Vereniging Eigen Huis, Adviesbureau Bouwleges.nl
Amersfoort, 21 augustus 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers