Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Compensatie voor hoger aansluittarief?

Geplaatst op 08 jan 2009 , bijgewerkt 08 jan 2009, 23:00

Door een nieuwe regeling voor het aansluittarief van elektriciteit moeten veel appartementseigenaren honderden euro's per jaar extra betalen. Ook ve...

Door een nieuwe regeling voor het aansluittarief van elektriciteit moeten veel appartementseigenaren honderden euro's per jaar extra betalen. Ook veel huiseigenaren die hebben geïnvesteerd in een milieuvriendelijke warmtepomp of waarvan de woning is aangesloten op stadsverwarming kunnen straks fors meer gaan betalen. Vereniging Eigen Huis heeft dit in samenwerking met kamerlid Paulus Jansen in het programma TROS Radar aan het licht gebracht.

Structurele compensatie

In een spoeddebat heeft minister Van der Hoeven aangegeven te gaan nadenken over een overgangsregeling. Vereniging Eigen Huis vindt dat echter volstrekt onvoldoende; consumenten moeten structureel worden gecompenseerd voor hogere aansluitkosten. De vereniging heeft hier bij de minister op aangedrongen.

De nieuwe regeling gaat een kostenbesparing van 30 miljoen euro per jaar opleveren voor de netbeheerders. Het is dan onbegrijpelijk dat consumenten een hogere rekening krijgen. Zeker aangezien door onderzoek is aangetoond dat netbeheerders ten koste van afnemers overmatige winsten maken. Vereniging Eigen Huis ontving meer dan 450 meldingen van gedupeerden. Per netbeheerder krijgen duizenden eigenwoningbezitters hiermee te maken.

Tijdelijke maatregelen

Naast een structurele compensatie van de hogere lasten heeft Vereniging Eigen Huis gepleit voor tijdelijke maatregelen. Hogere lasten kunnen soms worden voorkomen als kan worden omgeschakeld naar een lagere aansluitwaarde voor elektriciteit. Vereniging Eigen Huis heeft gepleit voor een gratis advies over de mogelijkheid van het verlagen van de aansluitwaarde en voor het gratis omschakelen naar een lagere aansluitwaarde als dat mogelijk is.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 9 januari 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers