Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woningmarktcijfers: Prijsdaling 1,8% door slecht vierde kwartaal

Geplaatst op 14 jan 2009 , bijgewerkt 14 jan 2009, 23:00

Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt Na een slecht vierde kwartaal komt de prijsdaling op de Nederlandse woningmarkt in 2008 uit op 1,8%....

Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt

Na een slecht vierde kwartaal komt de prijsdaling op de Nederlandse woningmarkt in 2008 uit op 1,8%. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2008, die vandaag is gepresenteerd. In het vierde kwartaal werd slechts één op zes te koop staande woningen verkocht. Een kwartaal eerder was dat nog bijna één op vier.

Het sterk afgenomen consumentenvertrouwen is de belangrijkste oorzaak. Vooral dure woningen zijn moeilijker verkoopbaar; in het goedkopere segment zijn de negatieve effecten minder voelbaar. Door de verbeterde betaalbaarheid liggen in dit segment dan ook de grootste kansen op herstel van de markt.

Commentaar Vereniging Eigen Huis

Onzekerheid houdt de woningmarkt in zijn greep. Vooral de gebeurtenissen op de financiële markten in het vierde kwartaal hebben consumenten terughoudend gemaakt bij de aankoop van een (volgende) woning. De ontwikkelingen in het voorjaar moeten uitwijzen of het consumentenvertrouwen in de woningmarkt zich enigszins herstelt of dat dit vertrouwen voor langere tijd wegblijft. 

Door gedwongen prijsaanpassingen kunnen de huizenprijzen in 2009 verder dalen. Van een substantiële stijging van het aantal gevallen waarin sprake is van een gedwongen verkoop is echter nog geen sprake. Dit kan zich voordoen in geval van echtscheiding of overlijden, bij inkomensverlies als gevolg van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, of als men langer dan gedacht met dubbele woonlasten zit (doordat de oude woning niet verkocht raakt).

De werkloosheid is op dit moment echter nog laag (maar zal stijgen), de financiële positie van huishoudens is nog steeds goed, de inflatie is laag (en is dalende) en ook de hypotheekrente staat op dit moment relatief laag (en is dalende). Hierdoor is de prijsdaling zoals die door de NVM is vastgesteld nog relatief gering ten opzichte van het aantal transacties dat in het vierde kwartaal fors is gedaald. De koperspsychologie (het consumentenvertrouwen) zal in de komende tijd de belangrijkste factor zijn voor de verdere ontwikkelingen op de woningmarkt. Het is op dit moment minder een kwestie van kunnen kopen dan van willen kopen.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers