Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Kabinet neemt maatregelen, maar onvoldoende

Geplaatst op 02 feb 2009 , bijgewerkt 02 feb 2009, 23:00

Het Kabinet heeft vrijdag 30 januari twee maatregelen bekend gemaakt als 'aanvullende steun voor de woningmarkt'. De ene maatregel was al bekend en ...

Het Kabinet heeft vrijdag 30 januari twee maatregelen bekend gemaakt als 'aanvullende steun voor de woningmarkt'.
De ene maatregel was al bekend en betreft een verruiming van de mogelijkheden voor woningcorporaties om bouwprojecten van marktpartijen (projectontwikkelaars) over te nemen als die dreigen niet door te gaan. De woningen kunnen dan als huurwoningen in de markt worden gezet. Alleen in bijzondere gevallen kan daarvoor het garantiebedrag voor corporaties worden verhoogd.

De tweede maatregel betreft de zogenaamde Woonlastenfaciliteit voor mensen die Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op hun hypotheek hebben en die buiten hun schuld (bijvoorbeeld door werkloosheid) in betalingsproblemen komen. Deze faciliteit werkte tot heden niet en zal in overleg met de banken en de NHG worden verbeterd.

Vereniging Eigen Huis heeft de regering in oktober 2008 gewaarschuwd voor de snel verslechterende situatie op de woningmarkt en daarvoor twee maatregelen voorgesteld. De overdrachtsbelasting zou gehalveerd moeten worden en het grensbedrag van de Nationale Hypotheek Garantie zou verhoogd moeten worden van 265.00 naar 350.000 euro. Deze maatregelen hebben veel bijval gekregen van allerhande instellingen en organisaties die werkzaam zijn op de woningmarkt. Met betrekking tot de laatste maatregel is zelfs een motie aangenomen in de Tweede Kamer.

Vereniging Eigen Huis is positief over een verbetering van de Woonlastenfaciliteit van de NHG, maar betreurt het dat de door haar voorgestelde maatregelen vooralsnog uitblijven. Het Kabinet zal op een later moment opnieuw overwegen of verdere maatregelen voor de woningmarkt noodzakelijk zijn.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 3 februari 2009

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.