Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kabinet neemt maatregelen, maar onvoldoende

Geplaatst op 02 feb 2009 , bijgewerkt 02 feb 2009, 23:00

Het Kabinet heeft vrijdag 30 januari twee maatregelen bekend gemaakt als 'aanvullende steun voor de woningmarkt'. De ene maatregel was al bekend en ...

Het Kabinet heeft vrijdag 30 januari twee maatregelen bekend gemaakt als 'aanvullende steun voor de woningmarkt'.
De ene maatregel was al bekend en betreft een verruiming van de mogelijkheden voor woningcorporaties om bouwprojecten van marktpartijen (projectontwikkelaars) over te nemen als die dreigen niet door te gaan. De woningen kunnen dan als huurwoningen in de markt worden gezet. Alleen in bijzondere gevallen kan daarvoor het garantiebedrag voor corporaties worden verhoogd.

De tweede maatregel betreft de zogenaamde Woonlastenfaciliteit voor mensen die Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op hun hypotheek hebben en die buiten hun schuld (bijvoorbeeld door werkloosheid) in betalingsproblemen komen. Deze faciliteit werkte tot heden niet en zal in overleg met de banken en de NHG worden verbeterd.

Vereniging Eigen Huis heeft de regering in oktober 2008 gewaarschuwd voor de snel verslechterende situatie op de woningmarkt en daarvoor twee maatregelen voorgesteld. De overdrachtsbelasting zou gehalveerd moeten worden en het grensbedrag van de Nationale Hypotheek Garantie zou verhoogd moeten worden van 265.00 naar 350.000 euro. Deze maatregelen hebben veel bijval gekregen van allerhande instellingen en organisaties die werkzaam zijn op de woningmarkt. Met betrekking tot de laatste maatregel is zelfs een motie aangenomen in de Tweede Kamer.

Vereniging Eigen Huis is positief over een verbetering van de Woonlastenfaciliteit van de NHG, maar betreurt het dat de door haar voorgestelde maatregelen vooralsnog uitblijven. Het Kabinet zal op een later moment opnieuw overwegen of verdere maatregelen voor de woningmarkt noodzakelijk zijn.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 3 februari 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers