Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

GIW wordt opgeheven

Geplaatst op 09 feb 2009 , bijgewerkt 09 feb 2009, 23:00

Waarborgen blijven in stand De bij het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) aangesloten organisaties Woningborg, SWK en Bouwfonds, gaan de consument...

Waarborgen blijven in stand

De bij het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) aangesloten organisaties Woningborg, SWK en Bouwfonds, gaan de consumentenwaarborgen voor kopers van nieuwbouwwoningen na 2010 zelfstandig voortzetten. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het uitvoeren van de garantieregeling. Het bureau van het GIW zal worden opgeheven.

De zekerheden voor eigenaren en kopers van nieuwbouwwoningen blijven onverminderd voortbestaan. Jaarlijks wordt ongeveer 70% van de nieuwbouwwoningen gebouwd onder de huidige GIW-garantie-voorwaarden. Een van de belangrijkste zekerheden die het GIW aan consumenten biedt, is de afbouwgarantie. Als de bij het GIW aangesloten bedrijf failliet gaat, waardoor de bouw stil komt te liggen, wordt de woning zonder meerkosten voor de koper door een andere onderneming afgebouwd. Ook de laagdrempelige arbitrageprocedure bij geschillen tussen de koper en bouwer wordt onveranderd voortgezet.

Veranderde taken

Het besluit tot het overdragen van de GIW-taken aan de aangesloten organisaties is mede het gevolg van veranderde taken van het garantie-instituut. De GIW-garantie biedt een  geaccepteerde en succesvolle vorm van consumentenbescherming, die in 2007 door de Nederlandse Bank als een regulier verzekeringsproduct is aangemerkt. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de GIW garantie- en geschillenregelingen ligt sindsdien bij de aangesloten organisaties Woningborg, SWK en Bouwfonds die daarvoor onder het toezicht vallen van de Nederlandse Bank.

Een commissie onder leiding van mr. Frank van Loon, oud-directeur Ledenbelang van Vereniging Eigen Huis, zal nog dit jaar voorstellen ontwikkelen waarmee de essentie van het GIW ook in de toekomst geborgd blijft: een evenwichtige verhouding tussen kopers en bouwers staat daarbij centraal.

Bron: GIW
Amersfoort, 10 februari 2009

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.