Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Kabinet negeert voorstellen en laat woningmarkt aan zijn lot over

Geplaatst op 25 mrt 2009 , bijgewerkt 25 mrt 2009, 23:00

De woningmarkt wordt aan zijn lot overgelaten. Het kabinet negeert voorstellen van marktpartijen om deze belangrijke motor van de economie van nieuw...

De woningmarkt wordt aan zijn lot overgelaten. Het kabinet negeert voorstellen van marktpartijen om deze belangrijke motor van de economie van nieuwe energie te voorzien en weer in beweging te krijgen. Daardoor loopt de woningmarkt onnodig schade op.

De nieuwbouw zakt diep weg, waardoor het woningtekort alleen maar groter wordt. Bovendien wordt niets gedaan aan de ongekend lage dynamiek op de markt voor bestaande woningen. Vereniging Eigen Huis maakt zich ernstig zorgen over de toekomstige gevolgen van dit beleid. Ondanks alle voorstellen die zijn gedaan, wordt er geen enkel initiatief genomen waardoor consumenten ook maar een vleugje meer vertrouwen in de woningmarkt krijgen.

De belastingverzwaring die de bovenkant van de markt met een hoger eigenwoningforfait opzadelt, wordt verder aangescherpt. Deze maatregel levert weinig op en veroorzaakt alleen maar verdere stagnatie op de woningmarkt. In combinatie met het oplopende woningtekort leidt dit bij het aantrekken van de economie tot een prijsexplosie. Daar zullen vooral starters en financieel minder draagkrachtige burgers de dupe van worden.

Positiever is Vereniging Eigen Huis over de investeringen die het Kabinet wil doen om woningen energiezuiniger te maken. Maar omdat deze maatregelen nog niet zijn uitgewerkt, is niet duidelijk wat de consument er aan zal hebben. Vaststaat dat ze niet zullen leiden tot een beter functionerende woningmarkt.

Al jaren wordt door vrijwel alle marktpartijen aangedrongen op een integrale aanpak van de problemen op de woningmarkt. De opeenvolgende kabinetten Balkenende hebben hier oog noch oor voor gehad. De bestaande problemen zijn door de kredietcrisis verder aangescherpt en uitgediept. Het Kabinet weigert de regie te nemen en schept geen kaders voor verbetering.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 26 maart 2009

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.