Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hoeveel provisie betaalt u?

Geplaatst op 31 mrt 2009 , bijgewerkt 31 mrt 2009, 22:00

Per 1 april 2009 zijn tussenpersonen verplicht om bij het sluiten van een complex financieel product - zoals een hypotheek - te vermelden welke belo...

Per 1 april 2009 zijn tussenpersonen verplicht om bij het sluiten van een complex financieel product - zoals een hypotheek - te vermelden welke beloning (meestal provisie) zij hiervoor ontvangen. De beloning mag niet worden uitgedrukt in percentages, maar moet in euro's worden weergegeven. De beloning staat vermeld in de offerte of in een bijlage bij de offerte.

De juiste prijs-/kwaliteitsverhouding

Wat is nu een redelijke beloning voor een tussenpersoon? Daar lopen de meningen over uiteen. Het gaat altijd om de prijs-/kwaliteitsverhouding, dat wil zeggen: om de juiste verhouding tussen de prijs die u betaalt en de kwaliteit van de diensten die hiervoor krijgt aangeboden.

Wij adviseren u om - voordat u met een adviseur in zee gaat - te vragen welke dienstverlening u kunt verwachten en te bepalen welke toegevoegde waarde dit voor u heeft. De ene adviseur zal zich meer inspanningen getroosten dan de andere. En niet alle adviseurs zijn even goed opgeleid of hebben evenveel ervaring.

Inzicht in de provisie

Een provisiebedrag dat een adviseur ontvangt, zegt dus maar weinig als u geen inzicht hebt in de toegevoegde waarde van die adviseur. Om u te helpen bepalen of u een redelijke provisie betaalt voor een hypotheek, hebben wij de Eigen Huis provisiecheck ontwikkeld.

Onderhandelingsruimte

Het wordt voor u interessant wanneer de provisiecheck aangeeft dat de gemiddelde provisie voor een bepaalde hypotheek € 4000,- is - maar in de offerte € 6000,- staat. Dit zou op z'n minst aanleiding moeten zijn om de adviseur een paar vragen te stellen. U hebt recht op een verklaring. Bij een dergelijk groot verschil ontstaat al snel ruimte om te onderhandelen.

Eigen Huis provisiecheck

Hoe kunt u controleren of de provisie die in uw offerte vermeld staat passend is? Als hulpmiddel kunt u onderstaande gemiddelde provisiepercentages gebruiken.

Gemiddelde provisies voor de hypotheekvormen

  • Spaarhypotheek  2%
  • Aflossingsvrije hypotheek 1%
  • Hybride hypotheek  2,5%
  • Bankspaarhypotheek 1,6%

Dit is de totale provisie (afsluit en doorloop)

Voorbeeld

U hebt een offerte voor een spaarhypotheek van 200.000 euro. U kunt in de tabel lezen dat een gemiddelde provisie voor een dergelijke hypotheek 2% is. Per saldo komt de provisie in dit geval uit op 4.000 euro.

Wat nu te doen?

  1. Vergelijk u de (totaal)provisie in de hypotheekofferte met de berekende provisie (uit tabel).
  2. Vraag bij opvallende verschillen om een verklaring aan uw adviseur.
  3. Onderhandel over de provisie als u hiertoe aanleiding ziet.

Als het door u berekende provisiebedrag sterk afwijkt van het (totaal)bedrag in uw offerte, vragen wij u dit te melden in het meldpunt Woekerprovisie.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers