Op 3 juli 2008 zijn door de tweede kamer wetsvoorstellen aangenomen voor het gefaseerd invoeren van zogenaamde "slimme meters". In overleg met het p...
Op 3 juli 2008 zijn door de tweede kamer wetsvoorstellen aangenomen voor het gefaseerd invoeren van zogenaamde "slimme meters". In overleg met het parlement is gekozen om de invoering van deze meters in twee fasen te gaan doen.
De eerste fase is een periode van waarschijnlijk twee jaar waarin de slimme meters worden aangebracht bij met name nieuwbouw en renovatieprojecten en daar waar de energieprestatie van woningen aanzienlijk wordt verbeterd.
Na twee jaar (verwachting begin 2011) zal op basis van de rapportages besloten worden door de minister van Economische Zaken of tot grootschalige uitrol wordt overgegaan.
Een slimme meter is een digitale meter met een ingebouwde technologie waardoor deze op afstand uitgelezen en bediend kan worden. Er zijn slimme meters voor het meten van elektriciteitsverbruik en voor het gasverbruik.
De verplichte invoering van deze "slimme meters" roept steeds meer verzet op bij diverse partijen.
Slimme meters worden ingevoerd om huishoudens en andere kleinverbruikers meer bewust te maken van hun energieverbruik. Daarnaast is het door de slimme meters voor energieleveranciers mogelijk hun diensten en producten beter op de consument af te stemmen.
De wettelijke voorwaarden waaraan een slimme meter moet voldoen zijn beschreven in een rapport (NTA 8130), opgesteld door het Nederlands Normalisatie Instituut (NNI). Een aantal opgenomen eisen:
Dat de Nederlander door de slimme meter energiebewuster wordt, vindt Vereniging Eigen Huis een prima doel. De slimme meter moet de consument echter meer opleveren dan alleen energiebewustzijn.
De vereniging vindt dat er geen sprake mag zijn van een verplichting van de meter. Ook niet bij nieuwbouw- of grote renovatieprojecten. Als voldoende aangetoond en gecommuniceerd wordt dat de slimme meter tot energiebesparing leidt en dus de nodige kostenbesparing oplevert, zal de consument er echt wel toe bereid zijn vrijwillig zo'n meter aan te schaffen.
Tot op heden zijn de voordelen volgens Vereniging Eigen Huis onvoldoende aangetoond. Ook zaken als de privacy, beveiliging tegen hackers en toepasbaarheid in combinatie met energie-opwekkers (zonder dat hier een aparte meter voor nodig is) moeten eerst voldoende gewaarborgd zijn.
Daarnaast is belangrijk dat de consument bij plaatsing van de slimme meter voldoende handreikingen krijgt voor mogelijke kostenbesparingen. Een goed meetinstrument en goede voorlichting over de mogelijkheden en de voordelen ervan zijn volgens Vereniging Eigen Huis essentieel.
Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft op 7 april tegen het wetsvoorstel van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gestemd om nieuwe, 'slimme' elektriciteitsmeters in elk huishouden te verplichten. De meters zouden op gespannen voet staan met privacyregels.
Het wetsvoorstel wordt aangehouden, totdat de Tweede Kamer akkoord gaat met een wetsvoorstel ter verbetering van het huidige voorstel over de slimme meter.
Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 07 april 2009