Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huizenprijs verder gedaald in eerste kwartaal

Geplaatst op 08 apr 2009 , bijgewerkt 08 apr 2009, 22:00

In het eerste kwartaal van 2009 is de situatie op de woningmarkt verder verslechterd, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De verkoo...

In het eerste kwartaal van 2009 is de situatie op de woningmarkt verder verslechterd, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De verkoopprijs van de gemiddelde woning is volgens de gegevens van deze organisatie in het eerste kwartaal met 3,1% gedaald tot 218.000 euro. Er werden ook veel minder huizen verkocht door de aangesloten makelaars: ruim 40% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

In maart werden er echter weer iets meer huizen verkocht, wat volgens de NVM mogelijk wijst op een fragiel herstel van de markt. "Dat we in alle opzichten met zwaar weer op de huizenmarkt te maken hebben, kan niet duidelijker worden gemaakt dan aan de hand van deze cijfers", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Toch is er een sprankje hoop. Het aantal transacties in maart is licht toegenomen. Het is nog te vroeg om van een structureel herstel te spreken, maar we verwachten wel dat het aantal transacties in het tweede kwartaal zal toenemen." 

In februari lag het aantal verkopen 47% lager dan in dezelfde maand vorig jaar, in maart was het verschil met 2008 kleiner geworden (37%). De NVM verwacht dat het aantal verkochte huizen over heel 2009 ongeveer op 125.000 komt te liggen. Een herstel voor de prijsontwikkeling ziet de NVM nog niet.

Commentaar Vereniging Eigen Huis

Volgens Bob Maas, woningmarktspecialist van Vereniging Eigen Huis, valt de prijsdaling mee als deze wordt afgezet tegen de daling van het aantal verkopen. Dat komt onder meer doordat de meeste mensen geen haast hebben om hun huis te verkopen en de vraagprijs daarom niet snel zullen verlagen. Alleen de mensen die al een ander huis hebben gekocht, in een scheiding liggen of om een andere reden genoodzaakt zijn te verhuizen, kunnen de noodzaak voelen om met de prijs te zakken."

Tegelijkertijd is er, benadrukt Maas, nog steeds sprake van een tekort aan de juiste woningen van het juiste type op de juiste plek. De woningmarktspecialist stelt dat veel op dit moment onzeker is en dat het daarom bijna onmogelijk is om een goede voorspelling te maken. Duidelijk is dat er grote gevolgen zijn voor de economie en dat een toenemend aantal mensen zijn baan verliest. "Hoe erg het wordt en welke gevolgen het heeft voor de woningmarkt, is afwachten.

Hoe het verder gaat op de woningmarkt is niet alleen afhankelijk van het feit of mensen kúnnen kopen, maar vooral ook van of ze wíllen kopen. Maas: "Daarbij is het belangrijk in hoeverre ze vertrouwen hebben in de woningmarkt." Sinds mei vorig jaar hebben consumenten steeds minder vertrouwen gekregen in de woningmarkt, blijkt uit onze Eigen Huis Marktindicator (zie ook Eigen Huis Woonpeil, april 2009) Maar in de eerste drie maanden van dit jaar is het vertrouwen in de woningmarkt weer licht toegenomen. Het percentage dat de situatie om een woning te kopen het komende jaar ziet verbeteren, steeg van 18% in december naar 28% in maart. "Dat is een positief signaal", zegt Maas. "Als die stijgende lijn zich voortzet, zullen er waarschijnlijk ook weer meer huizen worden verkocht."

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 09 april 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers