Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kortingsacties niet altijd voordelig

Geplaatst op 27 apr 2009 , bijgewerkt 27 apr 2009, 22:00

Makelaars en verkopers bieden als nieuwe actie bestaande huizen 'vrij op naam' aan. De verkoper betaalt dan de overdrachtsbelasting van 6%. Dat klin...

Makelaars en verkopers bieden als nieuwe actie bestaande huizen 'vrij op naam' aan. De verkoper betaalt dan de overdrachtsbelasting van 6%. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is voor koper en verkoper minder voordelig dan het lijkt.

Als de verkoper de Kosten Koper betaalt, gaat het vrijwel altijd om de Overdrachtsbelasting (6%). Op een huis met een koopsom van 300.000 euro is de overdrachtsbelasting 18.000 euro. Een rechttoe-rechtaan prijsverlaging is vrijwel altijd voordeliger voor zowel de koper als de verkoper.

In plaats van het huis te kopen voor 300.000 euro is het voor iedereen voordeliger om 282.000 euro koopprijs af te spreken. De overdrachtsbelasting daalt dan van 18.000 naar 16.920 euro. De koper hoeft een minder hoge hypotheek af te sluiten en de verkoper wordt bij de aankoop van zijn volgende woning niet onnodig benadeeld door de bijleenregeling. In de akte staat een opbrengst van 300.000 euro, terwijl die in werkelijkheid 282.00 euro is. Helaas telt de officiele waarde voor de bijleenregeling en niet de onderling afgesproken lagere waarde.

Als u toch overeenkomt dat de verkoper die kosten betaalt, kan dat belastingconsequenties hebben. Belangrijk is dat de verkoper het bedrag in één keer aan de koper terugbetaalt. Doet hij dat niet dan kan de belastingdienst de betalingen als periodieke inkomsten zien en kan het zijn dat er alsnog inkomstenbelasting wordt geheven.

Soms belooft de verkoper van het huis een vakantie, auto of boot te betalen. Dat lijkt aardiger dan het is. Veelal 'krijgt' u iets waarvoor u wel eerst een hypotheek neemt. Geld lenen kost geld. Ook al verkoopt u daarna de auto of boot: u heeft het geld daarvoor wel eerst geleend. Daarbij is de hypotheekrente op het auto of bootdeel niet aftrekbaar voor de belasting.

Overbruggingsgarantie ®

Bij de overbruggingsgarantie geeft de verkoper een bedrag in depot geeft bij de notaris. Dit bedrag is 2,5% tot 5% van de koopsom (2,5% bij een looptijd van 12 maanden en 5% bij 24 maanden). Het bedrag in depot dient om de dubbele woonlasten van de koper te dekken.
Gedurende de maanden dat de koper met dubbele woonlasten zit omdat hij zijn voormalige woning nog niet heeft verkocht, krijgt hij maandelijks een bedrag uitgekeerd om die dubbele woonlasten te compenseren. De maximale termijn van de uitkering is dus 12 of 24 maanden.

  • De overbruggingsgarantie heeft fiscale gevolgen voor verkoper en koper. Het is niet altijd duidelijk wat precies de fiscale gevolgen zijn.
  • Voor de verkoper: de koopsom van de woning is het uitgangspunt voor berekening van de overdrachtsbelasting (dat is dus inclusief het bedrag dat in depot is gegeven);
  • Voor de verkoper: de koopsom is dus ook de verkoopprijs voor de bijleenregeling;
  • Voor de koper: is het nog niet duidelijk of het bedrag dat maandelijks wordt uitgekeerd door de verkoper/notaris vanuit het depot moet worden gezien als een onbelaste uitkering of een belaste periodieke uitkering. In het laatste geval zou het kunnen worden belast tegen maximaal 52% afhankelijk van uw inkomen.
  • Voor koper en verkoper: De kosten van de overbruggingsgarantie bedragen € 395 voor koper en verkoper. Niet duidelijk is hoe dit bedrag fiscaal moet worden gezien. Zeer waarschijnlijk is het bij beide partijen niet aftrekbaar.
  • Indien er meer duidelijkheid komt over de fiscale gevolgen van dit product houden wij u daarvan op de hoogte.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 28 april 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers