Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe ronde voor subsidie zonnepanelen

Geplaatst op 28 apr 2009 , bijgewerkt 28 apr 2009, 22:00

Vanaf 6 april kunt u via SenterNovem subsidie aanvragen voor het gebruik van zonnepanelen. Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken, res...

Vanaf 6 april kunt u via SenterNovem subsidie aanvragen voor het gebruik van zonnepanelen. Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken, reserveert dit jaar 88 miljoen euro voor deze subsidie. Dat is 5 miljoen meer dan vorig jaar.

Wat houdt subsidie in?

Catelijne van de Moosdijk van SenterNovem over de subsidie: "De subsidie (SDE) krijg je niet voor het kopen van de zonnepanelen, maar is een vergoeding voor de groene stroom die je maakt". Subsidieaanvragers krijgen gegarandeerd vijftien jaar lang een vergoeding voor hun groene stroom. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van de stroomprijs en is zo gekozen dat hiermee de aanschaf van de panelen na ongeveer elf jaar is terugverdiend. Dit terwijl door de meeste fabrikanten op de zonnepanelen een garantie wordt gegeven van 25 jaar.

Wat zijn de eisen?

Voordat de subsidie wordt uitbetaald moet er wel wat gebeuren. "Er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken", waarschuwt Van de Moosdijk. De panelen moeten op het dak en er moet een nieuwe elektriciteitsleiding inclusief elektriciteitsmeter, in het huis worden gemaakt. Daarnaast moeten formulieren worden ingevuld om de groene stroom op het elektriciteitsnet aan te bieden en moet er een bewijs komen dat de stroom groen is. SenterNovem adviseert mensen eerst goed op een rijtje te zetten wat ze moeten doen, voordat ze de subsidie aanvragen. De subsidie is niet beschikbaar voor mensen die al zonnepanelen hebben aangeschaft. Alleen aanvragen die tussen 6 april en 30 oktober 2009 worden ingediend komen in aanmerking voor subsidie!

Subsidieaanvraag gemakkelijk en goedkoop

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om de subsidieaanvraag voor zonnestroom digitaal in te dienen. Met DigiD haalt u via de website van SenterNovem het formulier op, ondertekend u het en mailt u het. Bovendien betaalt minister Maria van der Hoeven dit jaar voor het eerst de rekening voor het certificeren van de groene stroom. Dat betekent dat de subsidieaanvrager niet meer jaarlijks € 30,- hoeft te betalen aan CertiQ. Van der Hoeven doet dat met terugwerkende kracht.

Ook geldig voor grote zonnepanelen

De subsidie is dit jaar ook voor grotere zonnepanelen. In 2009 is er subsidie voor installaties met een vermogen tussen 0,601 Kilowatt en 100 Kilowatt. In 2008 was dit nog max. 3,5 Kilowatt. Er is 62 miljoen euro beschikbaar voor panelen met een vermogen tussen de 0.601 en de 15 Kilowatt. Daarnaast is er 26 miljoen euro subsidie voor zonnepanelen van tussen de 15 en de 100 kilowatt. De laatste categorie is vooral interessant voor ondernemers. Installaties van 100 Kilowatt zijn namelijk bijna net zo groot als 4 tennisvelden.

 Vierkante meter
paneeloppervlak
 Euro aanschaf  Kilowatt vermogen   Kilowattuur per jaar
 5  3.000  0,601  551
 40  25.000  5  4.250
 120  75.000  15  12.750
 400  225.000  50  42.500
 800  450.000  100  85.000

Een gemiddeld gezin kan al hun stroom (3400 KW/h) zelf opwekken als ze 35 vierkante meter zonnepanelen plaatsten. Dat kost € 20.000.

Zonne-energie populair

Vorig jaar was er veel belangstelling voor de subsidie op zonnestroom. Minister Maria van der Hoeven verhoogde het budget in 2008 daarom van 46 miljoen naar 83 miljoen euro. Uiteindelijk kregen 8000 mensen te horen dat ze in aanmerking komen voor de subsidie. De meeste aanvragers geven bij SenterNovem aan in 2009 de panelen op het dak te willen leggen. Ook de 'duurzame warmte' subsidie voor zonneboilers is in trek. Zonneboilers gebruiken het zonlicht om water op te warmen. Ook hierover vindt u meer informatie op de site van van SenterNovem.

Update 29 april 2009:

De subsidiepot van 26 miljoen euro voor grote zonnepanelen is al op. Meer dan duizend bedrijven vroegen subsidie aan voor deze zonnepanelen van 15 tot 100 kilowatt.

Er is ook veel vraag naar subsidie voor de kleine zonnepanelen van 0,6 tot 15 kilowatt, waar in totaal 62 miljoen euro voor beschikbaar is. SenterNovem kan op dit moment niet zeggen of het budget voor deze categorie al is overtekend. Er zijn veel papieren aanvragen binnengekomen die eerst in het systeem moeten worden ingevoerd, voordat zij een reëel beeld hebben van het totale vermogen waarvoor subsidie is aangevraagd. Hun verwachting is wel dat het budget overtekend wordt.

Standpunt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis vindt het goed dat de overheid het treffen van energiebesparende maatregelen stimuleert door subsidie te verstrekken.

Uit onderzoek van de vereniging blijkt dat eigenwoningbezitters subsidie als een hoge stimulans waarderen. Dit blijkt nu ook weer uit de hoeveelheid aanvragen voor de subsidie op zonnepanelen.

De vereniging vindt het echter jammer dat er geen continuïteit in de regelingen zit. De subsidiepotjes zijn al leeg, voordat veel consumenten in de gaten hebben dat ze er gebruik van kunnen maken.

Door de overheid moeten volgens Vereniging Eigen Huis veel meer middelen worden uitgetrokken om de energiebesparing in de particuliere woningvoorraad naar een hoger niveau te tillen. De middelen moeten worden ingezet voor een eenvoudige, kenbare en continue subsidieregeling voor energiebesparing.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 01 april 2009

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers