Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Banken willen gedwongen verkoop woningen veranderen

Geplaatst op 10 mei 2009 , bijgewerkt 10 mei 2009, 22:00

Banken en andere geldverstrekkers willen het systeem van executieveilingen (gedwongen verkoop) veranderen. Het aantal veilinglocaties moet worden ge...

Banken en andere geldverstrekkers willen het systeem van executieveilingen (gedwongen verkoop) veranderen. Het aantal veilinglocaties moet worden gehalveerd en de veilingen moeten beter toegankelijk worden voor particulieren. Nu maken huizenhandelaren vaak nog de dienst uit.

Eerder geen interesse

Vereniging Eigen Huis is hier voorstander van, maar vindt het plan van de geldverstrekkers ook opmerkelijk. Al jaren geleden heeft de vereniging een uitgewerkt plan aan banken voorgelegd waarmee het Nederlandse veilingsysteem drastisch kon worden verbeterd. Banken lieten toen nog weten geen interesse te hebben. Kennelijk is het belang in een goed functionerende veiling op dit moment dermate groot, dat men alsnog in beweging komt.

Consumentenvoorwaarden

Vereniging Eigen Huis blijft erop hameren dat bij executieveilingen de normale consumentenvoorwaarden van toepassing moeten zijn: drie dagen bedenktijd voor de koper na het tekenen van het koopcontract, een ruime periode om de woning vooraf te bezichtigen, om het bouwkundig te laten keuren en te laten taxeren en voldoende tijd om de financiering te regelen.

Daarnaast moeten particulieren een volwaardige positie krijgen op de veiling. Dat betekent dat er een einde moet komen aan het dominante spel van de huizenhandelaren.

De banken maken later dit jaar het exacte plan bekend.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 11 mei 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers