Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Goedkope starterswoning sympathiek, maar geen afdoende oplossing

Geplaatst op 13 mei 2009 , bijgewerkt 13 mei 2009, 22:00

Vereniging Eigen Huis vindt het initiatief van goedkope starterswoningen met een koopprijs van 100.000 euro sympathiek. Deze woningen zijn vooral go...

Vereniging Eigen Huis vindt het initiatief van goedkope starterswoningen met een koopprijs van 100.000 euro sympathiek. Deze woningen zijn vooral goedkoop omdat op één kavel vier slim ontworpen en snel gebouwde woningen worden gerealiseerd en omdat de gemeente Haarlemmermeer een korting geeft op de grondprijs. Voor kopers is het een uitkomst dat zij voor een relatief laag bedrag een eigen huis kunnen kopen en het is goed voor de werkgelegenheid in de bouw. Maar het is geen afdoende oplossing voor de problemen die starters op de woningmarkt ondervinden.

Anti-speculatiebeding is een nadeel

Starters verhuizen over het algemeen eerder en vaker dan gezinnen. De wens of noodzaak om te verhuizen komt vaak al na een paar jaar aan de orde door de komst van kinderen, door een andere baan of door een (andere) relatie. De goedkope woningen die nu worden aangeboden hebben dan een nadeel: er is een anti-speculatiebeding of winstdeling die 5 jaar duurt. Dat betekent dat eigenaren in de Haarlemmermeer bij verkoop binnen vijf jaar een deel van de winst moet afdragen aan de gemeente. Het eerste jaar moet alle winst worden afgedragen, de jaren daarna steeds 20% minder. Pas na vijf jaar mag de huiseigenaar de overwaarde volledig zelf houden. Deze regeling blijft ook van kracht als binnen enkele jaren een verhuizing noodzakelijk is in verband met verandering van werk, arbeidsongeschiktheid of andere dwingende omstandigheden. Deze winstdelingsregelingen verschillen overigens per gemeente, waardoor de koopprijs van de Verandawoningen van ontwikkelaar Timpaan per locatie kunnen verschillen.

Grondprijsprobleem wordt niet aangepakt

De belangrijkste prijsbepalende factor bij woningen is de grondprijs. Vereniging Eigen Huis wil dat het huidige grondprijssysteem op de helling gaat. Alleen dan kan de prijs van nieuwbouwwoningen in alle prijsklassen structureel op een lager niveau komen.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 14 mei 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers