Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Geen overdrachtsbelasting bij koop monument

Geplaatst op 18 jun 2009 , bijgewerkt 18 jun 2009, 22:00

Met terugwerkende kracht tot 1 mei 2009 is het voor particulieren mogelijk een monument te kopen zonder dat hiervoor overdrachtsbelasting (6%) versc...

Met terugwerkende kracht tot 1 mei 2009 is het voor particulieren mogelijk een monument te kopen zonder dat hiervoor overdrachtsbelasting (6%) verschuldigd is. Het betreft hier alleen Rijksmonumenten.

Vrijstelling particulieren

De vrijstelling hiervoor gold reeds voor rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld een stichting of B.V., die een monument kopen. Op basis van een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag, heeft de staatssecretaris van Financiën nu een besluit genomen de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een monument ook voor particulieren van toepassing te verklaren. Ook de voorwaarde dat een rechtspersoon hoofdzakelijk de instandhouding van monumenten ten doel moet hebben is vervallen.

Wat te doen als de notariële overdracht al heeft plaatsgevonden?

Terugbetaling van de overdrachtsbelasting is alleen nog mogelijk indien de termijn van bezwaar tegen de betaling van de overdrachtsbelasting op 1 mei nog niet is verstreken. Bezwaar maken is mogelijk binnen zes weken na de datum van betaling van de overdrachtsbelasting (de transportdatum). Feitelijk betekent dat voor monumenten waarvan de notariële overdracht korter dan zes weken vóór 1 mei of ná 1 mei heeft plaatsgevonden dit nog mogelijk is. U kunt in dat geval de inspecteur van de Belastingdienst van uw eigen inspectie verzoeken om terugbetaling van de overdrachtsbelasting.

Amersfoort, 19 juni 2009.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers