Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Geen overdrachtsbelasting bij koop monument

Geplaatst op 18 jun 2009 , bijgewerkt 18 jun 2009, 22:00

Met terugwerkende kracht tot 1 mei 2009 is het voor particulieren mogelijk een monument te kopen zonder dat hiervoor overdrachtsbelasting (6%) versc...

Met terugwerkende kracht tot 1 mei 2009 is het voor particulieren mogelijk een monument te kopen zonder dat hiervoor overdrachtsbelasting (6%) verschuldigd is. Het betreft hier alleen Rijksmonumenten.

Vrijstelling particulieren

De vrijstelling hiervoor gold reeds voor rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld een stichting of B.V., die een monument kopen. Op basis van een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag, heeft de staatssecretaris van Financiën nu een besluit genomen de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een monument ook voor particulieren van toepassing te verklaren. Ook de voorwaarde dat een rechtspersoon hoofdzakelijk de instandhouding van monumenten ten doel moet hebben is vervallen.

Wat te doen als de notariële overdracht al heeft plaatsgevonden?

Terugbetaling van de overdrachtsbelasting is alleen nog mogelijk indien de termijn van bezwaar tegen de betaling van de overdrachtsbelasting op 1 mei nog niet is verstreken. Bezwaar maken is mogelijk binnen zes weken na de datum van betaling van de overdrachtsbelasting (de transportdatum). Feitelijk betekent dat voor monumenten waarvan de notariële overdracht korter dan zes weken vóór 1 mei of ná 1 mei heeft plaatsgevonden dit nog mogelijk is. U kunt in dat geval de inspecteur van de Belastingdienst van uw eigen inspectie verzoeken om terugbetaling van de overdrachtsbelasting.

Amersfoort, 19 juni 2009.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.