Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kabinet schuift NHG-grens op

Geplaatst op 18 jun 2009 , bijgewerkt 18 jun 2009, 22:00

Het kabinet heeft vrijdag 19 juni definitief besloten de Nationale Hypotheek Garantie te verhogen om onzekere kopers op de woningmarkt te helpen. Mi...

Het kabinet heeft vrijdag 19 juni definitief besloten de Nationale Hypotheek Garantie te verhogen om onzekere kopers op de woningmarkt te helpen. Minister Eberhard van der Laan (Wonen) benadrukte vrijdag na de ministerraad wel dat de maatregel 'geen wondermiddel' is.

Een verhoging van de hypotheekgarantie van 265.000 euro naar 350.000 euro moet mensen een duwtje in de rug geven die zich nu vanwege de economische crisis zorgen maken over mogelijk dalende inkomsten, bijvoorbeeld door werkloosheid. Momenteel worden er tientallen procenten minder woningen verkocht.

Het gaat om een tijdelijke verhoging van de garantieregeling, die Van der Laan op 1 juli wil laten ingaan en die tot eind 2010 geldt. Een huis kopen met een hypotheekgarantie geeft kopers de mogelijkheid een lagere rente te betalen.

Vanuit de Tweede Kamer klonk al langer de roep om een hogere hypotheekgarantie. Minister Wouter Bos (Financiën) wilde echter dat eerst de financiële gevolgen duidelijk zouden zijn. Van der Laan zei vrijdag dat uit onderzoek is gebleken dat het kabinet met 'no regret' de maatregel kan nemen. De premie die de huizenkoper voor de garantie moet betalen, gaat verder niet omhoog. Het kabinet heeft 9 miljoen gereserveerd voor de maatregel.

Bron: ANP
Amersfoort, 19 juni 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers