Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vastzetten energieprijzen kan nu gunstig zijn

Geplaatst op 24 jun 2009 , bijgewerkt 24 jun 2009, 22:00

De belangrijkste veranderingen per 1 juli 2009 De variabele energietarieven gaan per 1 juli 2009 fors omlaag: voor het stroom- en gasverbruik van e...

De belangrijkste veranderingen per 1 juli 2009

De variabele energietarieven gaan per 1 juli 2009 fors omlaag: voor het stroom- en gasverbruik van een gemiddeld huishouden ongeveer 25%. De daling is vooral gelegen in de sterke afname van de gastarieven.

De nieuwe tarieven gelden tot eind 2009. De verlaging komt neer op een bedrag van € 350 op jaarbasis. Maar gemiddeld over 2009 betekent dit dus een daling met globaal de helft hiervan, ofwel zo'n € 175.

Naast variabele ook vaste energieprijzen

Veel huishoudens hebben een variabel energietarief. Dit variabele tarief kan ieder half jaar aangepast worden en volgt de prijs van ruwe olie. Als de prijs van ruwe olie omhoog gaat, volgen de variabele energietarieven een half jaar later.
Naast variabele tarieven zijn er contracten voor levering tegen een vaste prijs. De prijzen voor vasteprijspakketten worden gebaseerd op de actuele prijsontwikkeling op de markt. Deze prijzen zijn in de afgelopen maanden dan ook meegegaan met zowel de prijsdalingen als het daarop volgende prijsherstel van de marktprijzen voor elektriciteit en gas.

Bij keuze vast of variabel: beter inzicht prijsontwikkeling nodig!

Vereniging Eigen Huis vindt transparantie in de producten en prijzen van energieleveranciers belangrijk. Prijsvergelijkers bieden de mogelijkheid om op basis van verbruik een gunstige energieleverancier te kiezen. Het kiezen van een energieleverancier is niet de enige keuze. Energieleveranciers bieden meerdere soorten energiecontracten aan: variabel, vast of een combinatie hiervan en met verschillende looptijden. De consument zal dus ook hierin een keuze moeten maken. Door beter inzicht te geven in de prijsontwikkeling van vaste en variabele tarieven, kan de consument makkelijker kiezen.

Prijsontwikkeling vast en variabel

In de figuur is te zien de prijsontwikkeling (voor levering van gas en elektra) van het gemiddeld aanbod op de markt voor combipakketten 1 jaar vast en 3 jaar vast ten opzichte van de variabele tarieven van de grote drie energieleveranciers (Nuon, Eneco en Essent).

De bedragen betreffen de leveringskosten en zijn steeds berekend voor een gemiddeld huishouden, incl. BTW. In alle gevallen komen hier nog bij de netwerkkosten en de energiebelasting (indicatief € 780).

Wat te kiezen op dit moment

Per 1 januari 2010 zullen de variabele tarieven weer opnieuw worden aangepast. Uitgaande van een geleidelijk herstel van de economie moet rekening worden gehouden met prijsstijging. Is het dan zinvol om variabel te blijven?

Als we er van uit kunnen gaan dat de aanbodprijzen voor vasteprijs-pakketten met de marktontwikkeling mee omhoog gaan - en dat lijkt aannemelijk -  dan is het dus aantrekkelijk om juist in de huidige periode te kijken of een aantrekkelijk vasteprijs-pakket afgesloten kan worden.

Vastprijs-pakketten zijn in een aantal gevallen tot 50% goedkoper dan de variabele tarieven, gemiddeld over een jaar genomen. Het verschil kan oplopen tot ongeveer € 400 à 600 op jaarbasis. 

U vindt een prijsvergelijking van energiecontracten op www.gaslicht.com

Overige vergelijkingssites: 

  • www.energieprijzen.nl
  • www.energieleveranciers.nl
  • www.prizewize.nl

Bron: Gaslicht.com
Amersfoort, 25 juni 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers