Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Consument kan zelf akte opstellen op internet

Geplaatst op 08 jul 2009 , bijgewerkt 08 jul 2009, 22:00

Sinds 8 juli 2009 is het voor consumenten mogelijk om online zelf een notariële akte op te stellen. De website doehetzelfnotaris.nl biedt de mogelij...

Sinds 8 juli 2009 is het voor consumenten mogelijk om online zelf een notariële akte op te stellen. De website doehetzelfnotaris.nl biedt de mogelijkheid om zelf diverse akten in te vullen en te versturen naar een notaris. Consumenten hoeven dan alleen nog maar een bezoek te brengen aan de notaris om een handtekening te zetten onder de akte.

De aangesloten notarissen controleren en onderteken de akte vervolgens samen met de consument, net zoals dat momenteel al gebeurd. Doordat het voortraject digitaal wordt afgewerkt en de notaris daardoor minder kosten hoeft te maken, bespaart de consument volgens doe-het-zelf-notaris tot 30%.

Initiatiefnemer Henk Alers noemt dit een vernieuwing voor het notariaat. Alers: "Er bestaat onbegrip over de hoge kosten die notarissen berekenen voor het maken van relatief eenvoudige akten, zoals samenlevingscontracten. Nederlanders zijn massaal online en willen en kunnen zelf veel doen. Op doehetzelfnotaris.nl maken zij gebruik van een ingenieus stappenplan, dat bestaat uit antwoord afhankelijke invulschermen met honderden variabelen."

Reactie Vereniging Eigen Huis

Op zichzelf staat Vereniging Eigen Huis positief tegenover initiatieven die de notariële markt verbreden en die de consument een lagere prijs bieden en meer keuzevrijheid geven. Voor de afhandeling van standaardzaken kan de doe-het-zelf-notaris een goed alternatief zijn. Voor ingewikkelder zaken als het afhandelen van splitsingsaktes en erfpachtconstructies blijft het raadzaam een notaris te raadplegen.

Aangezien het initiatief net bestaat en er nog geen gebruikerservaringen zijn, is het te vroeg om al te oordelen over de geboden dienstverlening.

Bron: De Telegraaf, Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 9 juli 2009.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.