Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vereniging Eigen Huis ondersteunt initiatief ING rentepauze

Geplaatst op 08 jul 2009 , bijgewerkt 08 jul 2009, 22:00

ING introduceert vanaf 14 juli 2009 als eerste een rentepauze voor klanten die in betalingsproblemen dreigen te komen. Door deze rentepauze kunnen h...

ING introduceert vanaf 14 juli 2009 als eerste een rentepauze voor klanten die in betalingsproblemen dreigen te komen. Door deze rentepauze kunnen huiseigenaren die geen beroep kunnen doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitstel van betaling van hypotheekrente krijgen. Dit kan voor een periode van maximaal twaalf maanden.

Vereniging Eigen Huis ondersteunt dit initiatief, omdat hiermee gedwongen huizenverkopen kunnen worden voorkomen. De vereniging ziet het echter wel als laatste redmiddel. Indien er alternatieven mogelijk zijn heeft dit vaak de voorkeur.

Rente moet wel worden terug betaald

Bij de rentepauze van ING lopen de aflossing en de premie voor de levensverzekering wel door. Uiteindelijk moet de achterstallige rentebetaling binnen vijf jaar worden ingelopen. Om in aanmerking te komen voor deze regeling dient de klant aan een aantal voorwaarden te voldoen, zo dient de klant werkloos te zijn geworden, zelf geen financiële buffers te hebben en een reëel uitzicht op werk te hebben binnen 1 jaar.

Zo kan bekeken worden of de uitgaven teruggedrongen kunnen worden en is het misschien mogelijk om ondersteuning door ouders of andere familieleden te krijgen. De klant dient zich ervan bewust te zijn dat ING alleen de betaling uitstelt en uiteindelijk de rente alsnog dient te betalen.

Daarnaast meldt ING de achterstand bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) indien de rentepauze vier maanden of meer is. Deze registratie kan gevolgen hebben indien de klant in de toekomst opnieuw een hypotheek wil afsluiten. Ook al is de registratie hersteld, blijft deze toch vijf jaar zichtbaar in het register.

Soepele betalingsregeling noodzakelijk

Vereniging Eigen Huis heeft hypotheekverstrekkers al eerder opgeroepen op hun verantwoordelijkheid te nemen om de ruim 3 miljoen eigenwoningbezitters te helpen die door de recessie in financiële problemen zijn gekomen. Huiseigenaren die geen beroep kunnen doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan standaard een betalingsregeling worden aangeboden waarmee een financieel moeilijke periode kan worden overbrugd.

Het is zowel voor de economie als voor de woningmarkt van groot belang dat het aantal gedwongen verkopen niet onnodig toeneemt. De vereniging vindt dat hypotheekverstrekkers zich onder de huidige omstandigheden soepel moeten opstellen en hiervoor een standaard regeling moeten aanbieden

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 9 juli 2009.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers