Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Grote verschillen in variabele hypotheekrente

Geplaatst op 30 jul 2009 , bijgewerkt 30 jul 2009, 22:00

De variabele hypotheekrente is gebaseerd op de Europese Euriborrente die door geldverstrekkers wordt verhoogd met opslagen voor kosten en risico's. ...

De variabele hypotheekrente is gebaseerd op de Europese Euriborrente die door geldverstrekkers wordt verhoogd met opslagen voor kosten en risico's. Deze Euriborrente staat momenteel zeer laag: rond de 1%. De Europese Centrale Bank heeft het afgelopen jaar diverse renteverlagingen doorgevoerd om de economie te stimuleren. Echter, de opslagen voor kosten en risico die geldverstrekkers hanteren zijn nog nooit zo hoog geweest. Bovendien zijn de onderlinge verschillen tussen banken erg groot. Bij een hypotheek van € 250.000 gaat het al snel om honderden euro's verschil in de maandelijkse hypotheeklast.

Vereniging Eigen Huis vindt het een slechte zaak dat banken het voordeel van de lage rentestand niet doorgeven aan de klant. De vereniging heeft hier de minister van Financiën op aangesproken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is inmiddels een onderzoek gestart. De geldverstrekkers lijken de opslagen voor kosten en risico's bewust hoog te houden om vermeende risico's buiten de deur te houden. Om die reden zijn er ook geldverstrekkers die nieuwe klanten geen variabele rente meer aanbieden.

De keuze voor een langere rentevaste periode is op zichzelf vaak een verstandige keuze. De consument beschermt zichzelf hiermee voor langere tijd tegen de risico's van een stijgende rente. Bij het opnieuw aantrekken van de economie is de verwachting dat de hypotheekrente zal stijgen. Huiseigenaren met een variabele hypotheekrente merken dat altijd als eerste.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 31 juli 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers