Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vereniging Eigen Huis zet vraagtekens bij concept Koopstudio

Geplaatst op 12 aug 2009 , bijgewerkt 12 aug 2009, 22:00

Diverse media hebben vandaag aandacht besteed aan Koopstudio. Dit is een bedrijf dat panden opkoopt, deze in een aantal studio's verdeelt en vervolg...

Diverse media hebben vandaag aandacht besteed aan Koopstudio. Dit is een bedrijf dat panden opkoopt, deze in een aantal studio's verdeelt en vervolgens doorverkoopt aan studenten en starters op de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis vindt dat aan het concept en de werkwijze van Koopstudio verschillende nadelen en onzekerheden kleven.

Bij lidmaatschapsrecht: geen eigenaar

Soms wordt de woonruimte in de vorm van een appartementsrecht verkocht, maar meestal krijgt de koper slechts een lidmaatschapsrecht. Dit geeft de koper recht op het exclusieve gebruik van de studio. De koper van een lidmaatschapsrecht wordt echter geen eigenaar. Daarom zijn weinig geldverstrekkers bereid een financiering af te geven. Bovendien is er vaak sprake van een (rente)opslag, waardoor de lening duurder wordt. Alle kopers zijn automatisch lid van de woonvereniging van het betreffende pand. De woonvereniging is eigenaar van het pand.

Verder bestaat het risico dat de leden van de woonvereniging aansprakelijk zijn voor de lasten van medebewoners als één van hen zijn maandlasten niet voldoet. Vaak is bij onvoldoende inkomen van de koper hulp van veelal de ouders nodig door middel van mede-debiteurschap.

Gevolgen Lasten Demper onduidelijk

Koopstudio verstrekt aan kopers de zogenoemde Koopstudio Lasten Demper. De fiscale consequenties van deze constructie zijn vooralsnog niet duidelijk. De kans bestaat dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Voor zover bekend is er geen goedkeuring van de Belastingdienst voor dit product.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 13 augustus 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers