Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Vereniging Eigen Huis zet vraagtekens bij concept Koopstudio

Geplaatst op 12 aug 2009 , bijgewerkt 12 aug 2009, 22:00

Diverse media hebben vandaag aandacht besteed aan Koopstudio. Dit is een bedrijf dat panden opkoopt, deze in een aantal studio's verdeelt en vervolg...

Diverse media hebben vandaag aandacht besteed aan Koopstudio. Dit is een bedrijf dat panden opkoopt, deze in een aantal studio's verdeelt en vervolgens doorverkoopt aan studenten en starters op de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis vindt dat aan het concept en de werkwijze van Koopstudio verschillende nadelen en onzekerheden kleven.

Bij lidmaatschapsrecht: geen eigenaar

Soms wordt de woonruimte in de vorm van een appartementsrecht verkocht, maar meestal krijgt de koper slechts een lidmaatschapsrecht. Dit geeft de koper recht op het exclusieve gebruik van de studio. De koper van een lidmaatschapsrecht wordt echter geen eigenaar. Daarom zijn weinig geldverstrekkers bereid een financiering af te geven. Bovendien is er vaak sprake van een (rente)opslag, waardoor de lening duurder wordt. Alle kopers zijn automatisch lid van de woonvereniging van het betreffende pand. De woonvereniging is eigenaar van het pand.

Verder bestaat het risico dat de leden van de woonvereniging aansprakelijk zijn voor de lasten van medebewoners als één van hen zijn maandlasten niet voldoet. Vaak is bij onvoldoende inkomen van de koper hulp van veelal de ouders nodig door middel van mede-debiteurschap.

Gevolgen Lasten Demper onduidelijk

Koopstudio verstrekt aan kopers de zogenoemde Koopstudio Lasten Demper. De fiscale consequenties van deze constructie zijn vooralsnog niet duidelijk. De kans bestaat dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Voor zover bekend is er geen goedkeuring van de Belastingdienst voor dit product.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 13 augustus 2009

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.