Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nadeel voor kopers die volle prijs betaalden

Geplaatst op 30 aug 2009 , bijgewerkt 30 aug 2009, 22:00

Het Parool bericht op 28 augustus over dalende koopprijzen van nieuwbouwhuizen die lange tijd te koop staan. Projectontwikkelaars bieden ze soms voo...

Het Parool bericht op 28 augustus over dalende koopprijzen van nieuwbouwhuizen die lange tijd te koop staan. Projectontwikkelaars bieden ze soms voor lagere prijzen aan dan voorheen is betaald. Vroege kopers worden hierdoor tot wel tienduizenden euro's benadeeld.

De waarde van alle soortgelijke woningen in hetzelfde project daalt hierdoor, stelt Vereniging Eigen Huis in het artikel. "Als je een woning hebt gekocht voor € 280.000 en iemand anders koopt eenzelfde woning iets later voor € 260.000, dan staat dat woningtype bij het Kadaster ook geregistreerd voor € 260.000. Dat kan betekenen dat alle soortgelijke woningen op die locatie in marktwaarde dalen."

Bewoners kunnen juridisch weinig tegen prijsverlagingen beginnen. Ontwikkelaars kunnen allerlei argumenten hebben om de prijs te verlagen, die veel zwaarder wegen dan de waarde van de woningen die al verkocht zijn. Het principe is dat identieke woningen voor dezelfde prijs worden aangeboden, maar dat aanbieders hiervan mogen afwijken vanwege marktomstandigheden.

Projectontwikkelaars kunnen niet anders dan korting geven, zegt directeur Gerard Kok van ontwikkelaar Groothuis, die tienduizenden euro's korting geeft op woningen in een nieuwe wijk in Oldenzaal. "De woningmarkt is nu een kopersmarkt en dat betekent dat aanbieders de prijzen moeten verlagen. Alle projectontwikkelaars die in grootschalige woningbouw zitten, hebben hiermee te maken." Volgens de branchevereniging van projectontwikkelaars is slechts sprake van incidentele kortingen.

Naschrift Vereniging Eigen Huis

In plaats van kortingen op de koopprijs worden vaak andere creatieve verkoopprikkels gebruikt. De woning wordt bijvoorbeeld zonder hoge meerwerkkosten aangepast aan de koperswensen. Ook komt het voor dat (een deel van) de inrichting van het huis bij de koop wordt aangeboden. Een nieuwbouwwoning of appartement wordt dan als modelwoning ingericht en verkocht. Als de koper andere meubels of gordijnen wil, kan hij die uitzoeken bij de meubelzaak die de woning heeft ingericht. De makelaar of bouwer probeert zo de koper met extra's over de streep te trekken, de koper heeft een voordeel, de waarde van de woning blijft onveranderd en de meubelzaak heeft er vaak een klant bij.

Bron: Het Parool, Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 31 augustus 2009

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers