Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Update: Vereniging Eigen Huis zet vraagtekens bij concept Koopstudio

Geplaatst op 03 sep 2009 , bijgewerkt 03 sep 2009, 22:00

Update bericht van 14 augustus 2009: Klanten van Koopstudio in Utrecht hebben een brief gekregen waarin het bedrijf aankondigt dat het door de rece...

Update bericht van 14 augustus 2009:

Klanten van Koopstudio in Utrecht hebben een brief gekregen waarin het bedrijf aankondigt dat het door de recessie tijdelijk niet aan de verplichtingen kan voldoen. De maandelijkse 'lastendemper', een netto bedrag waarmee de hypotheeklasten worden verlaagd, wordt tot en met november niet betaald.

Koopstudio belooft in de brief om uiterlijk 1 december 2009 alle voorafgaande maanden te betalen. Bovendien wordt over dit bedrag een rentevergoeding van 12% beloofd. Soms worden ook IKEA waardebonnen van € 1.000 of een IRIS-cheque van € 500 beloofd als tegemoetkoming. Dit alles is voldoende reden tot zorg.

Advies aan klanten van Koopstudio is om een aangetekende brief naar Koopstudio te sturen, met daarin de mededeling dat Koopstudio de gemaakte afspraken niet nakomt. Dit heet een ingebrekestelling en geeft de consument een betere positie als er later juridische stappen nodig zijn.

Als de maandelijkse vergoeding (de lastendemper) niet meer wordt uitbetaald, stijgen de maandlasten van de bewoners. Dat betekent een financiële strop van € 100 tot € 400 per maand. Er komen pas problemen met de woning als niet meer aan de betalingsverplichtingen naar de bank wordt voldaan. Omdat het veelal studentenstudio's betreft, staan in (bijna) alle gevallen de ouders contractueel garant voor de maandbetalingen.

Het bericht van 14 augustus 2009:

Diverse media hebben vandaag aandacht besteed aan Koopstudio. Dit is een bedrijf dat panden opkoopt, deze in een aantal studio's verdeelt en vervolgens doorverkoopt aan studenten en starters op de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis vindt dat aan het concept en de werkwijze van Koopstudio verschillende nadelen en onzekerheden kleven.

Bij lidmaatschapsrecht: geen eigenaar

Soms wordt de woonruimte in de vorm van een appartementsrecht verkocht, maar meestal krijgt de koper slechts een lidmaatschapsrecht. Dit geeft de koper recht op het exclusieve gebruik van de studio. De koper van een lidmaatschapsrecht wordt echter geen eigenaar. Daarom zijn weinig geldverstrekkers bereid een financiering af te geven. Bovendien is er vaak sprake van een (rente)opslag, waardoor de lening duurder wordt. Alle kopers zijn automatisch lid van de woonvereniging van het betreffende pand. De woonvereniging is eigenaar van het pand.

Verder bestaat het risico dat de leden van de woonvereniging aansprakelijk zijn voor de lasten van medebewoners als één van hen zijn maandlasten niet voldoet. Vaak is bij onvoldoende inkomen van de koper hulp van veelal de ouders nodig door middel van mede-debiteurschap.

Gevolgen Lasten Demper onduidelijk

Koopstudio verstrekt aan kopers de zogenoemde Koopstudio Lasten Demper. De fiscale consequenties van deze constructie zijn vooralsnog niet duidelijk. De kans bestaat dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Voor zover bekend is er geen goedkeuring van de Belastingdienst voor dit product.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 4 september 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers