Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gemeenten verdienen aan inzamelen plastic afval

Geplaatst op 07 sep 2009 , bijgewerkt 07 sep 2009, 22:00

De Telegraaf van 8 september meldt dat gemeenten verdienen aan het apart inzamelen van plastic afval. Gemeenten zijn met ingang van 1 januari 2010 v...

De Telegraaf van 8 september meldt dat gemeenten verdienen aan het apart inzamelen van plastic afval. Gemeenten zijn met ingang van 1 januari 2010 verplicht plastic afval gescheiden in te zamelen. De plasticindustrie betaalt vervolgens € 475,- per ton (1.000 kg) aan de gemeente, terwijl de afvalindustrie bevestigt dat het inzamelen maximaal € 300,- per ton kost. Op die manier verdienen gemeenten aan het ophalen en verkopen van plastic afval. Vereniging Eigen Huis vindt dat dat geld naar de burger terug moet vloeien.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft aan dat de vergoeding op € 475,- is vastgesteld om kostendekkend te kunnen werken. Als blijkt dat de werkelijke kosten toch lager zijn - waar het nu op lijkt - kan de opbrengst ten goede komen aan de burger.

Afvalstoffenheffing kan omlaag

Huishoudens moeten een lagere rekening krijgen voor het ophalen van huisvuil, vindt Vereniging Eigen Huis. Maar alles wat gemeenten over het apart inzamelen van plastic afval willen zeggen en op websites en in folders schrijven is dat het de burger geen extra geld kost. "Het zou de burger juist geld moeten opleveren", aldus Vereniging Eigen Huis in het artikel. "De afvalstoffenheffing kan immers omlaag als de gemeente een ruime vergoeding krijgt voor elke ton opgehaald plastic."

Wie meer wil weten over gemeentelijke tarieven en gescheiden inzameling van plastic in zijn gemeente, kan kijken op zijn gemeentelijke website.

Bron: de Telegraaf, Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 8 september 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers