Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Exportstroom mag niet voor rekening Nederlandse consument

Geplaatst op 16 sep 2009 , bijgewerkt 16 sep 2009, 22:00

Nederlandse elektriciteitsproducenten willen binnenkort op grote schaal stroom aan het buitenland gaan verkopen. Dit vergt miljarden investeringen in...

Nederlandse elektriciteitsproducenten willen binnenkort op grote schaal stroom aan het buitenland gaan verkopen. Dit vergt miljarden investeringen in het hoogspanningsnet.

Consumenten betalen de rekening

Consumenten en bedrijven in Nederland betalen straks de rekening om dit exportnetwerk uit de grond te stampen. Elektriciteitsproducenten betalen volgens de huidige regelgeving niets. Vereniging Eigen Huis en VEMW (de vereniging van zakelijke energieverbruikers) willen dat deze bizarre situatie snel wordt beëindigd: "Stroomproducenten moeten gaan meebetalen aan de transportkosten van hun exportstroom."

Stroomproducenten moeten meebtalen

De elektriciteit die aan het buitenland wordt verkocht, komt van nieuwe grootschalige centrales aan de Nederlandse kust en zijn vaak eigendom van internationale energieconglomeraten. Vereniging Eigen Huis en VEMW willen dat de stroomproducenten gaan meebetalen aan de transportkosten van elektriciteit die aan het buitenland wordt verkocht. Tot nu toe vervoeren elektriciteitstransporteurs alle geleverde stroom zonder kosten voor de elektriciteitsproducenten. De rekening wordt betaald door huishoudens en bedrijven in Nederland.

Overheid moet maatregelen nemen

Vereniging Eigen Huis en VEMW willen dat de Nederlandse overheid het energiebeleid verandert en maatregelen neemt waardoor elektriciteitsproducenten gaan meebetalen aan de uitbreiding van het hoogspanningsnet. De rekening van nieuwe miljarden investeringen moet komen te liggen waar hij hoort: bij degene die de kosten veroorzaakt.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 17 september 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers