Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

PvdA wil extreme woonoverlast aanpakken

Geplaatst op 22 sep 2009 , bijgewerkt 22 sep 2009, 22:00

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft gisteren het zwartboek burenoverlast aangeboden aan minister Ter Horst en minster Van der Laan. De PvdA wil in iede...

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft gisteren het zwartboek burenoverlast aangeboden aan minister Ter Horst en minster Van der Laan. De PvdA wil in iedere gemeente een loket waar bewoners terecht kunnen met klachten over extreme woonoverlast.

Verantwoordelijkheid moet bij gemeenten liggen

Volgens de PvdA worden huiseigenaren nu niet of slecht geholpen. Gemeenten moeten overlast van bewoners eerder signaleren en bestrijden, niet alleen van huurders maar ook van huiseigenaren. Op dit moment leggen gemeenten de verantwoordelijkheid nog te veel bij de bewoners, of verwijzen zij door naar de politie.

Meldpunt

Om inzicht te krijgen in de burenoverlast heeft de PvdA het meldpunt burenoverlast@pvda.nl geopend. In een maand tijd zijn daarop 450 reacties binnengekomen, waarbij 75% afkomstig is van huiseigenaren. Een opmerkelijke uitkomst is dat overlast vooral wordt gemeld vanuit kleinere gemeenten en het dus niet alleen een grootstedelijk probleem is. De PvdA reikt de bewindslieden naast het zwartboek ook een aantal aanbevelingen aan om met deze vorm van overlast om te gaan.

Alerter optreden

Vereniging Eigen Huis is van mening dat gemeenten veel alerter moeten optreden en de wettelijke mogelijkheden die zij hebben eerder en effectiever moeten gebruiken. Gemeenten kunnen samen met de politie een actief beleid ontwikkelen om overlast terug te dringen.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 23 september 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers