Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor aankoop monumentenpand vervalt

Geplaatst op 01 okt 2009 , bijgewerkt 01 okt 2009, 22:00

De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor rijksmonumenten vervalt zeer waarschijnlijk per 1 januari 2010. Dit is een van de maatregelen die voor...

De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor rijksmonumenten vervalt zeer waarschijnlijk per 1 januari 2010. Dit is een van de maatregelen die voortvloeien uit het wetsvoorstel Belastingplan 2010, dat staatssecretaris De Jager van Financiën heeft ingediend. Het wetsvoorstel moet nog wel door de Tweede Kamer worden behandeld. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, moeten particuliere kopers van een rijksmonument toch weer 6% overdrachtsbelasting betalen.

Vrijstelling geldt sinds 1 mei 2009

Sinds 1 mei 2009 kunnen particulieren een rijksmonument kopen zonder dat ze hierover overdrachtsbelasting (6%) hoeven te betalen. Deze vrijstelling van overdrachtsbelasting gold al voor rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld een stichting of een B.V., die een rijksmonument kopen.

Voorlopig karakter

Het Gerechtshof Den Haag, bepaalde in een uitspraak op 1 mei 2009 dat dit onderscheid tussen rechtspersonen en natuurlijke personen onterecht is. De staatssecretaris van Financiën heeft vervolgens in een besluit aangegeven zich bij deze uitspraak neer te leggen en de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een monument vanaf 1 mei 2009 door particulieren van toepassing te verklaren. De staatssecretaris gaf destijds al wel aan dat de vrijstelling een voorlopig karakter heeft en de vrijstelling verder te evalueren.

Vrijstelling vervangen door subsidie

Het is de bedoeling dat de vrijstelling wordt vervangen door een gerichte subsidie die wordt verstrekt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Hierover zijn nog geen nadere details bekend.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 2 oktober 2009

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.