Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Hypotheekadviseurs nog steeds onduidelijk over diensten en kosten

Geplaatst op 05 okt 2009 , bijgewerkt 05 okt 2009, 22:00

Financiële tussenpersonen laten nog steeds niet goed zien wat ze voor hun klanten doen, hoe hoog hun beloning is en hoe ze worden betaald. Terwijl d...

Financiële tussenpersonen laten nog steeds niet goed zien wat ze voor hun klanten doen, hoe hoog hun beloning is en hoe ze worden betaald. Terwijl daar wel sinds 1 juli 2009 regels voor zijn. Vereniging Eigen Huis onderzocht of tussenpersonen het sinds die datum verplichte dienstverleningsdocument daadwerkelijk verstrekken en of de informatie de consument in staat stelt om hypotheekadviseurs onderling te vergelijken.

Meestal wordt de provisie alleen vermeld als een percentage en niet als een door de AFM aanbevolen bedrag in euro's. En als er bedragen worden genoemd zijn ze te vaag, bijvoorbeeld "tussen de 750 en de 7.500 euro". Dat is niet iets waar de consument wijzer van wordt. Ook wordt de provisie van een veelvoorkomende arbeidsongeschiktheids- of overlijdensrisicoverzekering nauwelijks vermeld, terwijl het bedrag hier vaak aanzienlijk is.

De nazorg van een hypotheekadvies is meestal summier beschreven. De klant kan bellen als er achteraf vragen zijn, maar het is onduidelijk of het verhogen van de hypotheek voor een verbouwing geld kost, terwijl dat wel bij de nazorg hoort.

Een goede ontwikkeling is dat klanten steeds vaker kunnen kiezen uit verschillende beloningsmodellen en dat de meeste tussenpersonen inzicht geven in het aantal uren dat wordt besteed aan een hypotheekadvies.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de AFM de richtlijnen voor het dienstverleningsdocument snel aan moet scherpen zodat een goede vergelijking van tussenpersonen per 1 januari 2010 mogelijk is.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 6 oktober 2009

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.