Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Verkoop woningen daalt met kwart

Geplaatst op 07 okt 2009 , bijgewerkt 07 okt 2009, 22:00

NVM maakt cijfers 3e kwartaal bekend De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldt dat in het 3de kwartaal van 2009 23% minder woningen zijn ...

NVM maakt cijfers 3e kwartaal bekend

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldt dat in het 3de kwartaal van 2009 23% minder woningen zijn verkocht dan in dezelfde periode vorige jaar. De prijs van de gemiddelde woning ligt met -4,9% fors lager dan vorig jaar en komt uit op € 229.000. De NVM zegt dat er sprake is van een broos herstel van de woningmarkt en dat de woningprijzen stabiliseren.

Eigen Huis: situatie momenteel enigszins stabiel, onzekerheid blijft

De woningmarkt verkeert in een forse dip, maar we zien dat de situatie op dit moment enigszins stabiliseert. Opvallend is dat de gevolgen van de crisis nog relatief beperkt zijn; er is nog geen sprake van een onderuitgaan van de woningmarkt. Het is echter nog te vroeg om van verbetering of herstel te spreken.

Het consumentenvertrouwen op de woningmarkt is sinds mei stabiel gebleven, maar de stemming blijft behoorlijk negatief. Er is veel onzekerheid in de markt. Onduidelijk is nog of we het dieptepunt in de economische crisis hebben bereikt of dat er nog een dip volgt. Verder is het de vraag in hoeverre de woningmarkt geraakt zal gaan worden door de forse bezuinigingsmaatregelen die het Kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd. Pas volgend voorjaar zal dit duidelijk zijn.

De woningmarkt is momenteel vooral aantrekkelijk voor starters, en doorstromers die hun oude woning nog goed kunnen verkopen en willen doorstromen naar een duurdere woning. Ze worden hierbij geholpen door de relatief lage hypotheekrente, het ruime woningaanbod en de soms forse prijsdalingen die zich vooral voordoen in het hogere prijssegment.

Bron: NVM, Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 8 oktober 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers