Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Oplossing nodig voor slechte funderingen

Geplaatst op 08 okt 2009 , bijgewerkt 08 okt 2009, 22:00

Manifest voor funderingsherstel aangeboden aan vaste kamercommissie VROM Honderdduizenden woningen in Nederland kampen met funderingsproblemen. Won...

Manifest voor funderingsherstel aangeboden aan vaste kamercommissie VROM

Honderdduizenden woningen in Nederland kampen met funderingsproblemen. Woningeigenaren kunnen geen kant op door de hoge kosten van herstel naar schatting van € 40.000 tot € 100.000 per woning.

Manifest voor funderingsherstel

Met de ondertekening en aanbieding van een Manifest voor funderingsherstel op 9 oktober aan de leden van de vaste kamercommissie VROM, roept Vereniging Eigen Huis samen met andere partijen zoals gemeenten, Bouwend Nederland en de NVM, de rijksoverheid op een oplossing te vinden voor het probleem van slechte funderingen.

Problemen nu aanpakken

Als de problemen nu niet verder worden aangepakt, ontstaan op termijn verpauperde buurten en dan rest geen andere uitweg dan opkopen, slopen en nieuwbouw plegen. Een dergelijk aanpak is vele malen duurder dan nu de schouders onder de problemen zetten.

De belangrijkste oorzaken van funderingsproblemen zijn paalrot, palenpest, gebrek aan draagkracht en bodeminklinking bij fundering op staal.

Rijk moet maatregelen nemen

Partijen vragen het Rijk om hulp bij de aanpak van funderingsproblemen onder andere door het inzetten van laagrentende leningen, subsidies en begeleiding. Met deze en andere maatregelen moet het mogelijk worden om de problemen onder controle te krijgen, beheersbaar te houden en aan duurzame oplossingen te werken.

Het probleem is te groot om het over te laten aan een individuele eigenaar die bovendien niet of nauwelijks invloed heeft op de oorzaken van een slechte fundering.

Meer informatie

Manifest voor funderingsherstel (pdf)

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 9 oktober 2009

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.