Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Woningprijzen minder sterk gedaald

Geplaatst op 20 okt 2009 , bijgewerkt 20 okt 2009, 22:00

Prijzen bestaande woningen dalen met 5,3% De prijzen van bestaande woningen die in september 2009 van eigenaar veranderden, lagen gemiddeld 5,3% la...

Prijzen bestaande woningen dalen met 5,3%

De prijzen van bestaande woningen die in september 2009 van eigenaar veranderden, lagen gemiddeld 5,3% lager dan een jaar eerder. De prijsdaling is iets kleiner dan in augustus 2009. Toen waren de huizen 5,6% goedkoper dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Gelderland grootste daler

Alle typen woningen daalden in prijs. De vrijstaande en twee-onder-één-kap-woningen zijn met respectievelijk 6,4% en 6,8% het meest in prijs gedaald. De prijsdaling van tussenwoningen is met 4,1% het kleinst. In alle provincies liggen de prijzen lager. De grootste daling deed zich deze keer voor in Gelderland, waar de prijs gemiddeld 7% lager is dan een jaar geleden. In Zeeland is dat met 0,7% het geringst.

Aantal verkopen

Ruim 10.400 bestaande woningen wisselden in september van eigenaar. Dat is 32% minder dan een jaar geleden. Bij alle woningtypen ligt het aantal overdrachten fors lager. Bij vrijstaande woningen was de daling met bijna 42% het sterkst, bij appartementen met ruim 28% het geringst.

Kadaster versus NVM

De NVM berichtte twee weken geleden dat de prijs van een gemiddelde woning in het derde kwartaal 4,9% lager lag dan een jaar eerder. Het Kadaster en de NVM hanteren een verschillende methodiek waardoor de cijfers anders kunnen uitpakken. Een verschil is ook dat de het Kadaster iedere maand cijfers naar buiten brengt en de NVM per kwartaal. De NVM registreert de prijzen op het moment van verkoop en het Kadaster bij de eigendomsoverdracht (vaak 2 à 3 maanden later).

Bron: CBS, Kadaster, NVM
Amersfoort, 21 oktober 2009

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.