Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woningprijzen minder sterk gedaald

Geplaatst op 20 okt 2009 , bijgewerkt 20 okt 2009, 22:00

Prijzen bestaande woningen dalen met 5,3% De prijzen van bestaande woningen die in september 2009 van eigenaar veranderden, lagen gemiddeld 5,3% la...

Prijzen bestaande woningen dalen met 5,3%

De prijzen van bestaande woningen die in september 2009 van eigenaar veranderden, lagen gemiddeld 5,3% lager dan een jaar eerder. De prijsdaling is iets kleiner dan in augustus 2009. Toen waren de huizen 5,6% goedkoper dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Gelderland grootste daler

Alle typen woningen daalden in prijs. De vrijstaande en twee-onder-één-kap-woningen zijn met respectievelijk 6,4% en 6,8% het meest in prijs gedaald. De prijsdaling van tussenwoningen is met 4,1% het kleinst. In alle provincies liggen de prijzen lager. De grootste daling deed zich deze keer voor in Gelderland, waar de prijs gemiddeld 7% lager is dan een jaar geleden. In Zeeland is dat met 0,7% het geringst.

Aantal verkopen

Ruim 10.400 bestaande woningen wisselden in september van eigenaar. Dat is 32% minder dan een jaar geleden. Bij alle woningtypen ligt het aantal overdrachten fors lager. Bij vrijstaande woningen was de daling met bijna 42% het sterkst, bij appartementen met ruim 28% het geringst.

Kadaster versus NVM

De NVM berichtte twee weken geleden dat de prijs van een gemiddelde woning in het derde kwartaal 4,9% lager lag dan een jaar eerder. Het Kadaster en de NVM hanteren een verschillende methodiek waardoor de cijfers anders kunnen uitpakken. Een verschil is ook dat de het Kadaster iedere maand cijfers naar buiten brengt en de NVM per kwartaal. De NVM registreert de prijzen op het moment van verkoop en het Kadaster bij de eigendomsoverdracht (vaak 2 à 3 maanden later).

Bron: CBS, Kadaster, NVM
Amersfoort, 21 oktober 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers