Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Verkoop nieuwbouwwoningen trekt iets aan

Geplaatst op 21 okt 2009 , bijgewerkt 21 okt 2009, 22:00

In het derde kwartaal van 2009 zijn 5.100 nieuwbouwwoningen verkocht tegen 4.300 vorig jaar. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 4.000 nieuwe...

In het derde kwartaal van 2009 zijn 5.100 nieuwbouwwoningen verkocht tegen 4.300 vorig jaar. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 4.000 nieuwe huizen verkocht. Het ziet er naar uit dat het prille herstel in de verkoop zich doorzet. De verkopen liggen nog wel beduidend lager dan in de periode 2005-2007, toen er per kwartaal 8.000 tot 10.000 woningen werden verkocht.

De nieuwste cijfers blijken uit een versnelde tussentijdse meting van de Monitor Nieuwe Woningen, een kwartaalonderzoek van onderzoeksinstituut OTB van de TU-Delft in opdracht van onder andere het ministerie van VROM.

Vooral meer eengezinswoningen

Net als in het tweede kwartaal steeg vooral de verkoop van de eengezinswoningen. In voorgaande jaren lag het aandeel van de meergezinswoningen (appartementen) in de verkopen op 35% tot 40%. Deze is nu gedaald naar 28%.

Vooral meer goedkope en middeldure woningen

Het lichte herstel in de verkoop van nieuwbouwoningen over de afgelopen twee kwartalen doet zich vooral voor in de goedkopere prijsklassen. In het derde kwartaal is echter ook het aantal verkopen in het middensegment toegenomen. In de prijsklasse van € 216.000 tot € 324.000 werden er 40% meer woningen verkocht dan in het vorige kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal verkopen in de dure prijsklassen juist met ruim 40% afgenomen.

Vooral meer verkopen in West-Nederland

De groei van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen heeft vooral plaatsgevonden in West-Nederland. In het derde kwartaal werden hier 850 meer woningen verkocht dan in het tweede kwartaal. Ook in Oost-Nederland werden er meer woningen verkocht. Het aantal verkopen in de andere twee landsdelen stabiliseerde zich.

Bron: Monitor Nieuwe Woningen
Amersfoort, 22 oktober 2009.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.