Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Rookmelders in alle huizen

Geplaatst op 29 okt 2009 , bijgewerkt 29 okt 2009, 23:00

Rookmelders in alle huizen. Dat is het doel van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Van der Laan (Wonen, Wijk...

Rookmelders in alle huizen. Dat is het doel van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) om het aantal doden en gewonden bij woningbranden omlaag te krijgen. Samen met de brandweer, verzekeraars, woningverhuurders en de Brandwondenstichting werken de ministers een plan uit om de komende jaren het gebruik van rookmelders verder te stimuleren.

Dodelijke woningbranden

Dat schrijven de ministers aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een rapport over dodelijke woningbranden in het afgelopen jaar. Het rapport is opgesteld door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra.

In 2008 waren er 55 woningbranden waarbij 62 doden vielen. Elf woningbranden ontstonden door brandstichting (daarbij vielen 13 doden), bij 44 branden (49 doden) was er geen opzet. De belangrijkste oorzaken waren in slaap vallen tijdens roken, kortsluiting en onvoorzichtigheid met elektrische apparaten. Slecht bij zes van de 44 niet-opzettelijke branden was zeker een rookmelder aanwezig.

De kans op een dodelijke woningbrand was in een huurwoning ruim drie keer zo groot als in een koopwoning. Verder vonden branden met dodelijke slachtoffers onevenredig plaats in galerijflats. De voorlichting over brandpreventie zal zich daarom ook specifiek richten op bewoners van huurwoningen en galerijflats.

Rookmelders kunnen veel leed besparen

Vereniging Eigen Huis is van mening dat rookmelders in woningen bewoners veel leed kunnen besparen en is dan ook voorstander van het stimuleren van het gebruik van rookmelders. In het Eigen Huis Magazine van oktober 2009 heeft de vereniging aandacht besteed aan het belang van rookmelders.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Amersfoort, 30 oktober 2009.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers