Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Notaris niet verplichten bij koopakte woning

Geplaatst op 03 dec 2009 , bijgewerkt 03 dec 2009, 23:00

Vereniging Eigen Huis voelt er niets voor dat notarissen een wettelijk verplichte rol krijgen bij het opstellen van het koopcontract van een woning....

Vereniging Eigen Huis voelt er niets voor dat notarissen een wettelijk verplichte rol krijgen bij het opstellen van het koopcontract van een woning. De makelaar of (ver)koper is met behulp van het veelgebruikte standaardkoopcontract in de meeste gevallen prima in staat dit zelf af te handelen.

Van de kopers vindt 84% het prima dat het koopcontract bij de makelaar wordt ondertekend, zo blijkt uit representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Kopers en verkopers blijken ook geen problemen bij het opstellen van het koopcontract tegen te komen.

'Consument niet verplichten om twee keer naar notaris te gaan'

"De consument moet niet worden verplicht om twee keer naar de notaris te gaan; de eerste keer voor het tekenen van het koopcontract en de tweede keer voor de leveringsakte bij de overdracht van de woning. Het geeft alleen de notaris de mogelijkheid om de rekening te verhogen", zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij de vereniging. "Iedereen die dat wil, kan nu al voor het koopcontract naar de notaris, maar het mag geen verplichting worden in aanvulling op de overdracht".

Wapen tegen vastgoedfraude?

Al twintig jaar pleit het notariaat voor uitbreiding van het eigen domeinmonopolie bij onroerendgoed transacties. De Tweede Kamer moet hier nog over beslissen. Het notariaat is van mening dat een koopcontract, dat verplicht door een notaris wordt opgesteld, een wapen kan zijn in de strijd tegen vastgoedfraude.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de huidige Wet koop onroerende zaken uitstekend functioneert en gelooft niet dat een verplichte gang naar de notaris effectief zal zijn tegen georganiseerde fraude.

Eigen Huis ziet meer in strengere eisen taxatierapporten

Onrechtmatigheden bij vastgoedtransacties komen vooral voor bij het opstellen van taxatierapporten. Een verplichte notariële tussenkomst lost dit probleem niet op. Strengere eisen aan taxateurs en taxatierapporten helpen wel, aldus Vereniging Eigen Huis. Dit standpunt wordt gedeeld door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de taxatiebranche.

Recentelijk namen makelaarsorganisaties NVM en VBO het initiatief voor de oprichting van het Nationale Woning Waarde Instituut (NWWI), dat taxaties gaat verifiëren en een keurmerk afgeeft. De Nationale Hypotheek Garantie stelt vanaf 1 januari 2010 hogere eisen aan taxatierapporten en accepteert het NWWI keurmerk.

Meer informatie

Lees meer over dit onderwerp in het artikel van Eigen Huis Magazine van december 2009: De notaris wil de koopakte opstellen

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 4 december 2009.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers