Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Prijsontwikkeling energie

Geplaatst op 20 dec 2009 , bijgewerkt 20 dec 2009, 23:00

De standaardtarieven (variabel) De nieuwe tarieven voor standaardcontracten ingaande op 1 januari 2010 zijn inmiddels bekend. Consumenten die nog n...

De standaardtarieven (variabel)

De nieuwe tarieven voor standaardcontracten ingaande op 1 januari 2010 zijn inmiddels bekend. Consumenten die nog niet zijn overgestapt naar een ander product en/of een andere energieleverancier hebben meestal zo'n standaard (variabel) tarief. Het betreft zo'n 70% van de consumenten.

Voor een gemiddeld huishouden (3500 kWh en 1800 m3 gas) en uitgaande van het gemiddelde van de aanpassingen van de drie grootste leveranciers (Essent, Nuon en Eneco) heeft dit de volgende consequenties voor deze consumenten:

Gemiddeld gaan de kosten van elektriciteit met ca. € 48 omlaag. De kosten voor gas stijgen met ca. € 16. Tegelijkertijd wordt de energiebelasting flink verhoogd: voor stroom en gas samen met € 23. Hierdoor blijft slechts een verlaging over van ca. € 9 (gerekend op jaarbasis).

Contracten met een vaste prijs

De vaste prijzen vertonen na een zijwaartse beweging al enige tijd, en nog steeds, een dalende trend. Dit kan aanhouden totdat bijvoorbeeld als gevolg van een strenge winter, politieke gebeurtenis en/of economisch herstel drastische wijzingen in de marktsituatie optreden.

Vasteprijspakketten zijn in een aantal gevallen tot 40% goedkoper dan de variabele tarieven, gemiddeld over een jaar genomen. Het verschil kan oplopen tot ca. € 500 op jaarbasis. De spreiding is echter groot. Vergelijk daarom goed voordat u een keuze maakt.

Het prijsverschil tussen een 1-jarig vasteprijscontract (voor 2010) en een 3-jarig vasteprijscontract (2010 tot en met 2012) is opgelopen tot zo'n 15%.

Verwachtingen

Het is opmerkelijk dat met name voor elektriciteit de prijzen voor leveringsjaren verder in de toekomst hoger liggen dan voor de nabije toekomst. Dit betekent dat handelaren een prijsstijging verwachten.
Gezien bovenstaande moet er rekening mee worden gehouden dat de variabele prijzen in de tweede helft van 2010 weer zullen stijgen. Dit geldt voor zowel stroom als gas.

Vereniging Eigen Huis wil consumenten meer inzicht geven in de prijsontwikkeling van energie om ze te helpen bij het maken van keuzes hierin. De vereniging kan echter geen enkele garanties afgeven, het blijft speculeren.

Meer informatie

Energieprijzenvergelijker
 

Bron: Gaslicht.com
Amersfoort, 21 december 2009

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers