Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Fiscale veranderingen eigen woning in 2010

Geplaatst op 30 dec 2009 , bijgewerkt 30 dec 2009, 23:00

In 2010 wijzigen een aantal belastingregels voor kopers of bezitters van een eigen woning. Vereniging Eigen Huis heeft de belangrijkste fiscale wijzi...

In 2010 wijzigen een aantal belastingregels voor kopers of bezitters van een eigen woning. Vereniging Eigen Huis heeft de belangrijkste fiscale wijzigingen voor u op een rij gezet. Het betreft veranderingen in de inkomstenbelasting, het successierecht, de overdrachtsbelasting en de omzetbelasting (btw).

Inkomstenbelasting

De belangrijkste wijziging in de inkomstenbelasting is dat de bijleenregeling is vereenvoudigd. Met name voor mensen die met de bijleenregeling en de goedkoperwonenregeling te maken hebben, is deze vereenvoudiging van belang.
  Lees meer over de wijziging in de bijleenregeling

Tijdelijke verhuur oude woning eenvoudiger

Verder kunt u uw te koop staande woning nu makkelijker tijdelijk verhuren. Gedurende de periode dat u de woning verhuurt, valt deze in box 3 en heeft u geen recht op renteaftrek. Mocht de woning echter daarna weer leeg in de verkoop komen, dan kunt u onder omstandigheden weer renteaftrek claimen. Dat is het geval als u op grond van de oorspronkelijke verhuisregeling en de bijbehorende termijnen nog recht zou hebben op renteaftrek.

Successierecht

In het successierecht is er dit jaar veel gewijzigd. Zo zijn de tarieven over het algemeen lager en zijn er ook minder tariefschijven. De meeste vrijstellingen zijn verhoogd. Er verandert met name veel voor ongehuwd samenwonenden en meerrelaties. Daarnaast worden sommige vruchtgebruiksituaties minder gunstig behandeld als onder het oude successierecht.

Overdrachtsbelasting

De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor de verkrijging van rijksmonumenten die vanaf 1 mei 2009 ook voor particulieren gold (en daarvoor alleen voor rechtspersonen), vervalt per 1 januari 2010. Zowel particulieren als rechtspersonen betalen dus per 1 januari 2010 overdrachtsbelasting bij de verkrijging van monumenten. De vrijstelling wordt vervangen door zogenaamde doelgerichte subsidies. Als hier meer over bekend is, dan zullen wij u daarover informeren.

Omzetbelasting (btw)

Het schilderen en stukadoren van woningen van twee jaar of ouder wordt goedkoper. Het btw-tarief voor deze werkzaamheden is verlaagd van 19% naar 6%. Voorheen gold dit lage btw-tarief alleen voor schilder- en stukadoorswerkzaamheden aan woningen ouder dan 15 jaar. Daarnaast vallen isolatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan 2 jaar vaak onder het lage btw-tarief.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 31 december 2009
.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers