Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Crisis- en herstelwet onnodig vertraagd door Senaat

Geplaatst op 02 feb 2010 , bijgewerkt 02 feb 2010, 23:00

Stimulans grote woningbouwprojecten loopt vertraging op De Crisis- en herstelwet waarmee het kabinet procedures voor grote (woningbouw)projecten wi...

Stimulans grote woningbouwprojecten loopt vertraging op

De Crisis- en herstelwet waarmee het kabinet procedures voor grote (woningbouw)projecten wil versnellen, loopt vertraging op. Premier Balkenende presenteerde de wet in de zomer van 2009. In januari 2010 had deze al in werking moeten treden. De wet is bedoeld om de gevolgen van de crisis op te vangen. Zo zouden grote projecten - waaronder woningbouw - versneld kunnen worden uitgevoerd.

Twijfels over het onteigeningsvoorstel

De Tweede Kamer keurde de wet op de valreep goed. Maar vanwege twijfels over het onteigeningsvoorstel - waarbij eigendom al mag worden onteigend als het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk is - wil de Eerste Kamer eerst deskundigen horen. Pas op 16 maart 2010 behandelen de senatoren de wet. Vereniging Eigen Huis begrijpt dat juist dit onderdeel vragen kan oproepen omdat het gaat om het belangrijke eigendomsrecht. Het is echter wel jammer dat door deze discussie de inwerkingtreding van de gehele wet wederom wordt opgeschort.

Standpunt Vereniging Eigen Huis

Hoewel Vereniging Eigen Huis van mening is dat de Crisis- en herstelwet niet dé oplossing van de huidige crisis is, helpen alle beetjes. Met de voorgestelde wet wordt getracht meer versnelling te brengen in besluitvormingsprocedures zonder daarbij de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen. Als er nog discussie is over een specifieke regeling, in dit geval de onteigeningsregeling, pleit Vereniging Eigen Huis voor een separate behandeling. De rest van de wet kan alvast worden ingevoerd. Deze suggestie zal Vereniging Eigen Huis onder de aandacht brengen van Eerste Kamerleden.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 3 februari 2010.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers