Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eigen Huis HypotheekWijzer: de kleine lettertjes in duidelijke taal

Geplaatst op 14 jan 2010 , bijgewerkt 14 jan 2010, 23:00

Veel huizenkopers kijken alleen naar de maandlasten en de rente als ze een hypotheek afsluiten. Dat is niet verstandig, want ongunstige voorwaarden ...

Veel huizenkopers kijken alleen naar de maandlasten en de rente als ze een hypotheek afsluiten. Dat is niet verstandig, want ongunstige voorwaarden van een hypotheek kunnen duizenden euro's kosten. Door niet alleen rente maar ook voorwaarden in zijn afweging te betrekken, kan de koper veel bewuster de juiste hypotheek kiezen.

Kleine lettertjes uitgelegd

Voor veel consumenten zijn de 'kleine lettertjes' van een hypotheek moeilijk te begrijpen. Vereniging Eigen Huis introduceert de Eigen Huis Hypotheek Wijzer, waarin per hypotheek helder wordt uitgelegd wat de financiële gevolgen van de hypotheekvoorwaarden kunnen zijn.

Verhuisboetes bijvoorbeeld, waarbij het niet meenemen van de hypotheek naar een ander huis duizenden euro's kost. Of een korte offerteduur van de hypotheek, waarbij een nieuwe offerte moet worden aangevraagd als de overdracht van het huis langer duurt of de bouw van de nieuwbouwwoning wordt uitgesteld.

Duidelijkheid en eenvoud

De HypotheekWijzer van Vereniging Eigen Huis verklaart de verschillende voorwaarden van hypotheken duidelijk en eenvoudig. Met waarschuwingstekens wordt aangegeven als een bepaalde voorwaarde veel geld kan kosten, terwijl er vaak ook vergelijkbare hypotheken bestaan zonder dat nadeel.

Vereniging Eigen Huis heeft deskundigen van Bureau Taal ingeschakeld om de uitleg van hypotheken in eenvoudig Nederlands te schrijven, zodat de informatie voor vrijwel iedereen te begrijpen is. Om het overzichtelijk te houden worden alleen de voorwaarden uitgelegd en vergeleken die voor de consument een wezenlijk financieel verschil kunnen maken.

De HypotheekWijzer geeft geen waardeoordeel over een bepaalde hypotheek of voorwaarde. Wat slecht is voor de een, is soms juist goed voor de ander. Als een koper binnen een maand bij de notaris zit om de koopakte van zijn nieuwe huis te ondertekenen, is het niet interessant om een hypotheekofferte te vragen die negen maanden geldig is. Een offerte met twee maanden geldigheid voldoet dan en biedt vaak een lagere rente. Op dit moment zijn voor bijna alle gangbare aflossingsvrije en spaarhypotheken die op dit moment verkocht worden HypotheekWijzers gemaakt. Overige hypotheekvormen worden op korte termijn toegevoegd.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 15 januari 2010.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers