Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Eigen Huis HypotheekWijzer: de kleine lettertjes in duidelijke taal

Geplaatst op 14 jan 2010 , bijgewerkt 14 jan 2010, 23:00

Veel huizenkopers kijken alleen naar de maandlasten en de rente als ze een hypotheek afsluiten. Dat is niet verstandig, want ongunstige voorwaarden ...

Veel huizenkopers kijken alleen naar de maandlasten en de rente als ze een hypotheek afsluiten. Dat is niet verstandig, want ongunstige voorwaarden van een hypotheek kunnen duizenden euro's kosten. Door niet alleen rente maar ook voorwaarden in zijn afweging te betrekken, kan de koper veel bewuster de juiste hypotheek kiezen.

Kleine lettertjes uitgelegd

Voor veel consumenten zijn de 'kleine lettertjes' van een hypotheek moeilijk te begrijpen. Vereniging Eigen Huis introduceert de Eigen Huis Hypotheek Wijzer, waarin per hypotheek helder wordt uitgelegd wat de financiƫle gevolgen van de hypotheekvoorwaarden kunnen zijn.

Verhuisboetes bijvoorbeeld, waarbij het niet meenemen van de hypotheek naar een ander huis duizenden euro's kost. Of een korte offerteduur van de hypotheek, waarbij een nieuwe offerte moet worden aangevraagd als de overdracht van het huis langer duurt of de bouw van de nieuwbouwwoning wordt uitgesteld.

Duidelijkheid en eenvoud

De HypotheekWijzer van Vereniging Eigen Huis verklaart de verschillende voorwaarden van hypotheken duidelijk en eenvoudig. Met waarschuwingstekens wordt aangegeven als een bepaalde voorwaarde veel geld kan kosten, terwijl er vaak ook vergelijkbare hypotheken bestaan zonder dat nadeel.

Vereniging Eigen Huis heeft deskundigen van Bureau Taal ingeschakeld om de uitleg van hypotheken in eenvoudig Nederlands te schrijven, zodat de informatie voor vrijwel iedereen te begrijpen is. Om het overzichtelijk te houden worden alleen de voorwaarden uitgelegd en vergeleken die voor de consument een wezenlijk financieel verschil kunnen maken.

De HypotheekWijzer geeft geen waardeoordeel over een bepaalde hypotheek of voorwaarde. Wat slecht is voor de een, is soms juist goed voor de ander. Als een koper binnen een maand bij de notaris zit om de koopakte van zijn nieuwe huis te ondertekenen, is het niet interessant om een hypotheekofferte te vragen die negen maanden geldig is. Een offerte met twee maanden geldigheid voldoet dan en biedt vaak een lagere rente. Op dit moment zijn voor bijna alle gangbare aflossingsvrije en spaarhypotheken die op dit moment verkocht worden HypotheekWijzers gemaakt. Overige hypotheekvormen worden op korte termijn toegevoegd.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 15 januari 2010.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.