Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Te veel vrijheid voor drinkwatertarieven

Geplaatst op 20 jan 2010 , bijgewerkt 20 jan 2010, 23:00

Goede bescherming van drinkwaterconsumenten is nog steeds ver te zoeken. Dat concluderen de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging v...

Goede bescherming van drinkwaterconsumenten is nog steeds ver te zoeken. Dat concluderen de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) na lezing van het ontwerp-Drinkwaterbesluit. Ondanks dat de Tweede Kamer in 2008 gekozen heeft voor regulering van winsten en tarieven, is in het huidige voorstel geen sprake van effectief toezicht op deze sector. De consumentenorganisaties hebben in een brief aan de Tweede Kamer aangedrongen op strenge regels. In de loop van 2010 volgt het Kamerdebat.

Tariefregulering

De toezichthouder Drinkwater moet niet alleen in de gaten houden of drinkwaterbedrijven hun werk goed doen, maar ook gaan toezien op tariefregulering. Drinkwater is een monopoliemarkt met gereguleerde prijzen, maar het is niet de bedoeling dat daar torenhoge winsten worden gemaakt. Voor een eerlijke prijs van drinkwater is nodig dat het Drinkwaterbesluit duidelijke rekenregels geeft voor tariefregulering. Verder moet een onafhankelijke en deskundige toezichthouder erop toezien dat drinkwaterbedrijven die regels naleven.

Kostentransparantie

Uit diverse onderzoeken blijkt dat drinkwaterbedrijven de afgelopen jaren hoge winsten hebben uitgekeerd aan hun aandeelhouders. De nieuwe Drinkwaterwet die op 1 juli 2010 in werking treedt, gaat uit van kostentransparantie en stelt een maximum aan uit te betalen winst. Daarmee leek de langgekoesterde wens van Vereniging Eigen Huis tot een eerlijke prijs voor drinkwater gerealiseerd. Het ontwerp-Drinkwaterbesluit, dat uitvoering geeft aan de Drinkwaterwet, geeft echter een grote vrijheid van kostenberekening aan drinkwaterbedrijven, en daarmee veel te veel vrijheid om hoge tarieven te rekenen.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 21 januari 2010

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.