Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Arbeidsinspectie verbiedt leggen zandcementvloer

Geplaatst op 01 feb 2010 , bijgewerkt 01 feb 2010, 23:00

De Arbeidsinspectie staat in beginsel de toepassing van een zandcementvloer niet meer toe. Het beleid van de Arbeidsinspectie is hierop aangescherpt...

De Arbeidsinspectie staat in beginsel de toepassing van een zandcementvloer niet meer toe. Het beleid van de Arbeidsinspectie is hierop aangescherpt. De Arbeidsinspectie vindt het leggen van deze veel toegepaste vloer fysiek te belastend, en stelt dat vele bouwvakkers als gevolg hiervan rugklachten ontwikkelen.

Uitzonderingen op verbod

Uitzonderingen op het verbod worden alleen gemaakt als er naar het oordeel van de Inspectie echt geen alternatieven voorhanden zijn, zoals bij monumenten of hellingen. Volgens de Arbeidsinspectie wordt ook een uitzondering gemaakt als het werk zo wordt georganiseerd dat van zwaar werk geen sprake meer is.

Vereniging Eigen Huis vindt nader onderzoek geboden

Vereniging Eigen Huis vindt dat de Arbeidsinspectie zorg moet dragen voor een veilige werksituatie, maar een feitelijk verbod op het toepassen van een materiaal is een veel te ingrijpende maatregel. De gevolgen voor de toch al in zwaar weer verkerende productie van nieuwbouw kunnen ingrijpend zijn en zouden eerst onderzocht moeten worden.

Bovendien is in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in innovaties om zandcementvloeren lichter te maken. Het is dus de vraag of de situatie in brede linie zo onwerkbaar is als de Arbeidsinspectie stelt.

Gietvloer als alternatief?

De Arbeidsinspectie stelt voor gietvloeren te gebruiken als alternatief voor zandcementvloeren. Maar daaraan kleeft een aantal bezwaren. Een gietvloer kan niet goed tegen vocht en moet worden nabewerkt, waarbij kwartsstof kan vrijkomen.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Antoinette Vietsch (CDA) heeft Kamervragen ingediend over dit onderwerp. Vereniging Eigen Huis wacht met belangstelling de antwoorden hierop van het kabinet af.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 2 februari 2010.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.