Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Prijsdaling woningen nog niet terug te zien in de WOZ-beschikking 2010

Geplaatst op 02 feb 2010 , bijgewerkt 02 feb 2010, 23:00

De dalende woningprijzen zijn nog niet terug te zien in de WOZ-beschikking voor 2010. Dat komt doordat de beschikking is gebaseerd op de waarde die ...

De dalende woningprijzen zijn nog niet terug te zien in de WOZ-beschikking voor 2010. Dat komt doordat de beschikking is gebaseerd op de waarde die uw woning had op 1 januari 2009. De nieuwe WOZ-waarde laat dus niet de actuele waarde zien, maar loopt altijd een jaar achter. De echte prijsdaling van woningen zette pas in 2009 door. Het ligt daarom voor de hand dat uw WOZ-waarde voor 2011, die u volgend jaar ontvangt, lager zal zijn dan voor 2010.

Bepaling WOZ-waarde woningen

De WOZ-waarde van uw woning wordt onder andere vastgesteld aan de hand van de verkoopprijs van soortgelijke huizen in de buurt en vormt de grondslag voor bepaalde gemeentelijke belastingen in 2010. Soms is er een goede reden om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Bijvoorbeeld als de ligging van uw woning ongunstiger is dan die van door de gemeente gebruikte referentiepanden. Of die huizen zijn aanmerkelijk groter en daardoor duurder. Als de gemeente de referentiepanden niet op de waardebeschikking vermeldt, kunt u ze kostenloos opvragen. Lees daarvoor de informatiebijlage die de gemeente meestuurt.

Alle informatie over de WOZ op onze website

Vereniging Eigen Huis besteedt dit jaar weer veel aandacht aan de WOZ (waardering onroerende zaken) en de gemeentelijke heffingen. In ons
WOZ-dossier vindt u alle informatie die voor u van belang kan zijn. Zo kunt u zien hoe de WOZ van uw woning wordt vastgesteld en wat u kunt doen als u het daar niet mee eens bent.

Voorbeeld WOZ bezwaar- en beroepschriften

De vereniging heeft voor u verschillende voorbeelden bezwaar- en beroepschriften opgesteld. In het WOZ-dossier staat ook relevante jurisprudentie waarmee u die bezwaar- en/of beroepschriften kunt onderbouwen. Het is uiteraard van belang om eerst uw WOZ-waarde goed te controleren. Deze waardebepaling is namelijk niet alleen belangrijk voor de onroerende-zaakbelasting, maar ook voor de waterschapslasten en het eigenwoningforfait. 

Bezwaar- en beroepschriften WOZ en OZB

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 3 februari 2010.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers